VIJESTI

U martu otvaranje rudnika u Varešu

Premijer Nezir Pivić je održao radni sastanak s predstavnicima britanske kompanije Adriatic Metals BH, članicom Nadzornog odbora Sanelom Karić i tehničkim direktorom Dinom Busuladžićem, na kojem je razgovarano o početku rada novog rudnika u Varešu.

Najavljeno je da će, nakon višegodišnjih priprema i ulaganja oko 400 miliona KM, rudnik srebra, cinka i olova svečano biti otvoren početkom marta te da će ovo biti istorijski dan za opštinu Vareš, Zeničko-dobojski kanton, Federaciju BiH i državu Bosne i Hercegovine, budući da se radi o savremenom rudniku i najnovijim tehnologijama koje se koriste u tvz. zelenom rudarenju.

Naglasio je da Vlada pruža punu podršku najvećoj poslijeratnoj investiciji u BiH, posebno izražavajući zadovoljstvo što se investicija realizuje upravo u Zeničko-dobojskom kantonu, koji je kičma privrednog razvoja FBiH.

Predstavnici Adriatic Metals BH su istakli da je politika kompanije da se fokusiraju na domaće dobavljače i radnu snagu, što potvrđuje podatak da je kompanija tokom pokretanja rudnika s dobavljačima iz Zeničko-dobojskog kantona zaključila ugovore vrijedne 133 mil KM, a od trenutno zaposlenih oko 255 radnika, oko 200 je iz ovog kantona.

Na sastanku je dogovoreno da se formira zajednička komisija koja će utvrditi veći iznos koncesione naknade za eksploataciju rude, što će donijeti dodatne prihode u budžete općine Vareš i Zeničko-dobojskog kantona.

Naglasio je da je oživljavanje rudarenja u Varešu značajno za ekonomiju i razvoj cjelokupne regije, ali i da je, bez obzira na značaj privrednog razvoja, na prvom mjestu zdravlje stanovništva i okoliša na ovom području te da je u tom smislu investitor pribavio sve potrebne dozvole od nadležnih institucija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button