VIJESTI

Rufiju data upotrebna dozvola za ležište “Bistrica”

Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske odobrilo je upotrebu rudarskog objekta na ležištu "Bistrica" kod Prijedora privrednom društvu "Drvo eksport" iz Teslića, u vlasništvu Srđana Klječanina Rufija.

“Upotrebna dozvola je izdata nakon što je koncesionar pribavio svu potrebnu dokumentaciju propisanu zakonom, dobio vodnu i ekološku dozvolu i nakon što mu je odobrena projektna dokumentacija”, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Koncesionar, kako su naveli, tek sada može da eksploatiše ugalj u komercijalne svrhe i da uplaćuje koncesionu naknadu za eksploataciju u visini od 2,6 KM po toni eksploatisanog uglja. Ovaj iznos predstavlja prihod budžeta Republike Srpske i budžeta lokalne zajednice, kojoj se uplaćuje 70 odsto prikupljenih sredstava.

U Ministarstvu energetike i rudarstva Republike Srpske podsjećaju da je koncesioni ugovor za eksploataciju uglja na ovoj lokaciji zaključen krajem septembra prošle godine.

“Koncesionar je od tada pripremao svu potrebnu dokumentaciju te je, u skladu sa zakonskim propisima koji regulišu ovu oblast, u međuvremenu vršio probni rad”, dodaje se u saopštenju.

Podsjetimo grupa građana iz mjesne zajednice Bistrica u Prijedoru podnijela je tužbu protiv koncesionara kompanije “Drvo-eksport”, Grada Prijedor i Republike Srpske zbog otvaranja rudnika uglja lignita na području ove mjesne zajednice.

Kako je tada istakao Zoran Ninić, mještanin ove mjesne zajednice i jedan od tužitelja, problemi u Bistrici traju od aprila prošle godine dolaskom kompanije “Drvo-eksport”, te da je prostor koji je ranije bio predviđen kao etno-selo sada devastiran.”Došli su bagerima bez identifikacije i počeli su sa grubim radovima, mislili smo da nadležne institucije nisu upoznate sa tim te smo se obratili lokalnoj zajednici, lokalnim i državnim inspekcijama, nadležnim institucijama na nicou Vlade RS, premijeru RS, ali nikakva reakcija nije uslijedila”, kazao je Ninić, dodajući da je očigledno izostala reakcija nadležnih zbog čega su bili prinuđeni da podnesu tužbu.Istakao je da je poražavajuće što su građani morali da tuže Republiku Srpsku.

Radmila Zrnić, mještanka MZ Bistrica, je navela da radovi u rudniku uglja ugrožavaju njen posjed.”Bageri koji rade u blizini mog zemljišta potkopavaju teren, zbog čega se moja parcela odronila”, kazala je tada Zrnićeva.Srđan Klječanin je, podsjetimo, odbornik SNSD-a u Tesliću

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button