Početna Zanimljivosti Najbolje namirnice za borbu protiv stresa

Najbolje namirnice za borbu protiv stresa

Brz način života i obaveze sa svih strana ponekad nas dovode do stresa i nervoze,koji nam baš ne pomažu u riješavanju dnevnih obaveza i problema,a da se hranimo zdravo nemamo vremena.

U izobilju brzih namirnica postoje i one koje vam mogu pomoći u borbi sa stresom,jer djeluju tako da će vas oraspoložiti a sve dnevne nedaće učiniti lakše rješivim.

Pogledajte listu namirnica pa sami probajte i presudite:

  1. Zeleno lisnato povrće: Znamo da ćete dok „pucate po šavovima“ sigurno radije posegnuti za sočnim burgerom, ali ipak obojite svoj tanjir zelenim bojama. Povrće poput špinata, blitve i rukole podiže nivo dopamina, koji se još naziva i „motivacijska molekula“. Ovakva hrana će vam omogućiti bolju koncentraciju, podići energiju i spriječiti loše raspoloženje.
  2. Puretina: Ovo meso sadrži značajne količine triptofana, aminokiseline koja podstiče stvaranje serotonina, zahvaljujući kojem se osjećamo sretno i zadovoljno.
  3. Zobene pahuljice: Krofna se može učiniti kao logičan slijed kada smo pod stresom, ali zdraviji izbor, poput zobenih pahuljica, je mnogo bolje rješenje. Osim što sadrže složene ugljikohidrate, koji potpomažu lučenje serotonina, neće dovesti do dodatnog povećanja šećera u krvi, čiji nivo je svakako povišen u stresnim situacijama.
  4. Losos: U stresnoj situaciji raste nivo hormona, poput kortizola i adrenalina, koji izazivaju anksioznost. Najbolji način za ublažavanje njihovog štetnog djelovanja je konzumiranje hrane bogate omega-3 kiselinama, poput lososa. Osim toga, losos je dobar izvor vitamina D, čiji nivo značajno pada kada smo anksiozni.
  5. Borovnice: Pod stresom u našem organizmu se odvija pravi mali rat. Najbolji saveznik u našoj odbrani od slobodnih radikala nastalih stresom su borovnice, pune antioksidanasa.
  6. Tamna čokolada: Odlična vijest za sve čokoljupce: čokolada (u malim količinama!) vas oslobađa stresa. Ovo svojstvo se prvenstveno odnosi na čokoladu sa velikim udjelom kakaa, koji smanjuje nivo stresnih hormona i opušta krvne žile, svojim antioksidativnim djelovanjem.
  7. Sjemenke: Sjemenke bundeve, lana i suncokreta su odličan izvor magnezija za koji se smatra da značajno utječe na naše raspoloženje, smanjuje umor i iritabilnost. Ovaj mineral je posebno bitan „onih dana u mjesecu“, kada je iritabilnost na vrhuncu, a pomaže i kod grčeva i zadržavanja vode u organizmu.
  8. Orasi: Osim što mogu poslužiti kao izvrsna zdrava grickalica, orasi su bogati omega-3 kiselinamazahvaljujući kojim neutraliziraju štetno djelovanje stresnih hormonaSadrže i melatonin, supstancu koja podstiče normalni ritam sna, a bez dobrog sna nema ni efektivne borbe protiv dnevnog stresa.

(alora)

- Advertisment -

Najnovije vijesti iz BiH

Od posljedica korona virusa preminuo dr. Suvad Dedić načelnik Klinke za plućne bolesti UKC-a Tuzla

Jedan od najcjenjenijih doktora u Tuzli Prof. dr. med. sc. prim Suvad Dedić, načelnik Klinke za plućne bolesti UKC Tuzla, danas je preminuo uslijed...
COVID-19
20,376,272
Aktivni slučajevi u svijetu
Updated on September 14, 2021 7:44 pm