VLADA TK | Odobrena sredstva UKC-u Tuzla za kupovinu ultrazvučnog aparata

Premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović je na nedavno održanom sastanku sa predstavnicima Udruženja dijaliziranih i svih transplantiranih bolesnika Tuzlanskog kantona obećao nabavku sredstava za kupovinu novog ultrazvučnog aparata koji je tim pacijentima prijeko potreban.

 Shodno tome na jučerašnjoj sjednici Vlade,odobrena su sredstva od  50.000,00KM i dodjeljena  JZU UKC Tuzla u svrhu nabavke tog aparata.

Odjel za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega Klinike za interne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra je nedavno ostao bez i jednog ultrazvučnog aparata koji je bio potreban za pregled bubrežnih i transplantiranih bolesnika.

Imajući u vidu da je ultrazvučni aparat s dopplerom osnovno sredstvo za rad i neophodan je u dijagnostici i praćenju akutnih i hroničnih bubrežnih bolesnika, te za transplantaciju bubrega i jetre, kao i u formiranju i praćenju privremenih i trajnih vaskularnih pristupa, Vlada se odlučila interventno djelovati i osigurati ovaj aparat za potrebe bolesnika

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *