Početna Vijesti iz svijeta Vrijednost BitCoina u naglom padu

Vrijednost BitCoina u naglom padu

Vrijednost bitcoina porasla su u petak na novi najviši nivo od gotovo 42.000 američkih dolara, da bi se u ponedjeljak ujutro spustila na oko 31.000 američkih dolara.

To je pad od više od 20 posto – što znači da je bitcoin sada na silaznoj putanji.

Bitcoin je još uvijek uveliko u porastu ako se pogleda posljednjih nekoliko mjeseci ili sedmica. Ali, posljednji pad naglašava da je zapanjujući porast podigao alarme među nekima investitorima na Wall Streetu.

“Zastrašujuće je kad cijena bitcoina samo ide ravno prema gore”, rekao je James Putra, potpredsjednik strategije proizvoda za TradeStation Crypto. “Ovaj pad je bio potreban.”

Prošle sedmice strateg iz Bank of America rekao je da je talas bitcoina možda “majka svih balona”, napominjući da je nedavni skok veći od svih manija u posljednjih nekoliko decenija: zlato u 70-ima, dot-coms / tech u kasnih 1990-im i stanovanje sredinom 2000-ih.

Dakle, pad u proteklih nekoliko dana je “zdrava korekcija” koja je “trebala biti već davno”, prema Naeemu Aslamu, glavnom tržišnom analitičaru u AvaTradeu.

Bitcoin je prvi put premašio nivo od 20.000 dolara sredinom decembra i vinuo se iznad 30.000 dolara početkom ovog mjeseca – što je ogroman skok s najnižeg nivoa od nešto više od 4.000 američkih dolara.

Čak i uz posljednji pad, vrijednost bitcoina je i dalje u plusu za više od 10 posto u 2021. godini – a u posljednjih 12 mjeseci za oko 300 posto. Aslam je rekao da bi bitcoin mogao pasti na nivo od 28.000 do 30.000 dolara.

“Nije vrijeme za paniku, već da ovu priliku gledamo iz optimističnije perspektive”, rekao je Aslam, “jer uspon još nije gotov i još će vjerovatno putovati prema gore.”

Mnogi zagovornici bitcoina ostaju optimistični u pogledu budućnosti kriptovaluta, navodeći činjenicu da divovi digitalnih plaćanja Square i PayPal sada dopuštaju korisnicima da ih kupuju i prodaju, a mnogi su vrhunski institucionalni investitori, kao što su Paul Tudor Jones, Stanley Druckenmiller i Anthony Scaramucci ulažu u njega.

Izvršni direktor firme BlackRock, najvećeg svjetskog upravitelja imovinom, nedavno je rekao da bi bitcoin mogao zamijeniti zlato kao glavnu imovinu koju investitori mogu koristiti za zaštitu od inflacije i slabijeg dolara.

Prenosi J. Polimac | foto(ilustracija)

- Advertisment -

Najnovije vijesti iz BiH

Od posljedica korona virusa preminuo dr. Suvad Dedić načelnik Klinke za plućne bolesti UKC-a Tuzla

Jedan od najcjenjenijih doktora u Tuzli Prof. dr. med. sc. prim Suvad Dedić, načelnik Klinke za plućne bolesti UKC Tuzla, danas je preminuo uslijed...
COVID-19
20,363,027
Aktivni slučajevi u svijetu
Updated on September 15, 2021 10:43 pm