Početna Vijesti iz svijeta Novi kredit MMF-a? Šta kaže Bevanda?

Novi kredit MMF-a? Šta kaže Bevanda?

MMF (Međunarodni monetarni fond) je prije nekoliko dana objavio nove ekonomske procjene za cijeli svijet. Što se tice Bosne i Hercegovine, eksperti za ekonomiju predviđaju još veći ekonomski kolaps koji je posljedica pandemije COVID-19.

Kako navode u izvještaju koji je objavljen u Vašingtonu prognoze ekonomskog pada za ovu godinu su dodatno pogoršane. MMF predviđa da će ekonomija u BiH pasti za dodatnih 6.5%.

Dovodi se u pitanje kako će se globali utjecaj pandemije odraziti na financijsku stabilizaciju BiH . Državni ministar finansija, Vjekoslav Bevanda rekao je da „Prvo moramo razlučiti šta je financijska stabilizacija države u uvjetima kada imamo ustavno ustrojstvo kakvo trenutno ima BiH“.

Ali ministar je, ipak, saglasan s tim da je novi kredit od MMF-a potreban,pa navodi – „Aranžman s MMF-om uvijek je dobrodošao i taj stav imam godinama, jer se radi o najpovoljnijim kamatama, ali i korisnim reformama. Ono što možda nije dovoljno jasno je da sredstva MMF-a idu u proračune entiteta, a ne u proračun države. Znači, sama financijska stabilnost države u smislu njenog financiranja je neupitna i nisu ovi aranžmani s MMF-o presudni“ – kazao je Bevanda.

Finansijska podrška

– U entitetskim proračunima su i socijalna davanja i razvojna komponenta i poticaji gospodarstvu i, s te točke gledišta, novi program s MMF-om bi bio od koristi. Ne samo kao financijska potpora nego i kao put u reforme i bolju organizaciju pojedinih sektora, ali i za privlačenje drugih investicija, jer tamo gdje je MMF, dolaze i druge međunarodne financijske institucije – istakao je Bevanda za Avaz.

- Advertisment -

Najnovije vijesti iz BiH

Od posljedica korona virusa preminuo dr. Suvad Dedić načelnik Klinke za plućne bolesti UKC-a Tuzla

Jedan od najcjenjenijih doktora u Tuzli Prof. dr. med. sc. prim Suvad Dedić, načelnik Klinke za plućne bolesti UKC Tuzla, danas je preminuo uslijed...
COVID-19
19,524,429
Aktivni slučajevi u svijetu
Updated on October 14, 2021 4:38 pm