Početna Izdvojeno2 Restriktivne mjere za novogodišnje praznike !

Restriktivne mjere za novogodišnje praznike !

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez kazao je danas na pres-konferenciji da je stabilizirana situacija s pandemijom virusa korona u Bosni i Hercegovini.

– Neću da kažem da je situacija poboljšana, ali je evidentno je da za preko 10 posto u pada broj zaraženih, bad broja hospitaliziranih preko 13 posto. Broj ljudi na respiratoru se kreće između 50 i 60. Broj smrtnih slučajeva je u opadanju. Situaciju smo stavili pod kontrolu bez lock downa.

Zbog novogodišnjih praznika bili smo jednoglasni da ostanu postojeće mjere. Jedan ili dva dana veselja, a da propadne cijeli januar, mislim da nema čovjeka sa sviješću razvijenom da bi sebi to dozvolio. Očekuj nas dva zimska mjeseca kada se covid širi – rekao je Čerkez.

Pojasnio je da je u preporuci za ugostitelje rečeno da vrijede sva pravila kao i za kafiće.

– Mogu raditi za goste, ali do 23 sata. Nema organizovanog slavlja Nove godine. To znači ni onih prije 12 sati, po kafanama, na lokacijama od 8 do 11 sati to također nije dozvoljeno. To je nešto što bi bilo u suprotnosti s mjerama. Pozvali smo sve da se Nova godina slavi obiteljski, to je preporuka, a ne naredba. Smatramo da je svako miješanje potencijalni rizik za prenošenje Covida-19. Mnoge zemlje su davale limit. Nismo ništa navodili već smo pozvali građane da Novu godinu dočekaju u krugu obitelji – rekao je Čerkez.

Dodao je i da još nisu dobili odgovor da li će biti donesena odluka na nivou države da se u zemlju može ući samo uz negativan PCR test, a što je zatražilo Federalno ministarstvo zdravstva.(bhindex)

- Advertisment -

Najnovije vijesti iz BiH

Zašto i da li je Sarajevo vrijednije od ostatka države?

Dok se u Sarajevskom kantonu nabavljaju helikopteri vrijedni 30 miliona maraka, u Tuzlanskom kantonu skoro da je nemoguća misija nabaviti osnovna sredstva za rad...
COVID-19
21,756,331
Aktivni slučajevi u svijetu
Updated on March 2, 2021 3:48 am