Početna Izdvojeno2 Prioritetne skupine za vakcinaciju ?!

Prioritetne skupine za vakcinaciju ?!

Zavod za javno zdravstvo FBiH bi krajem ovog ili početkom slijedećeg mjeseca trebao imati na raspolaganju 10.000 vakcina protiv COVID-a 19. U Hrvatskoj i Srbiji ali i ostalim zemljama regije vakcinacija već uveliko traje, dok je kod nas nabavka tek u toku.

Kada uzmete globalnu potragu za vakcinama i sam mehanizam Evropske unije koji kupi 800 miliona doza, shvatate da je doći do vakcina vrlo izazovno u ovoj prvoj fazi”, navodi Sanjin Musa, šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Govore da će se vakcine sladištiti u Mostaru, u organizacionoj jedinici Federalnog zavoda za javno zdravstvo, gdje prema riječima direktora ove institucije, postoje uslovi za adekvatno čuvanje vakcina.

Postoji frižider ovih tehničkih mogućnosti za skladištenje cjepiva na -80 stepeni i u tom frižideru će se čuvati dok ne počne distribucija po terenu”, izjavio je Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Još nije poznato kako i kada će te vakcine biti isporučene zdravstvenim ustanovama. Federalni zavod za javno zdravstvo pripremio je Program vakcinacije, a prioritet je vakcinisati one koji su na udaru korona virusa.

Mi ćemo insistirati na tome da vakcinisani budu ljudi koji su u direktnom kontaktu sa kovid oboljelim pacijentima, to znači oni uposlenici koji rade u kovid ambulantama i kovid bolnicama”, ističe Zijad Latifović, predsjednik Sindikata zdravstva FBiH.

U tim ustanovama angažovano je oko tri hiljade doktora i medicinara. Obzirom da vakcinu treba primiti u dva navrata, to bi značilo da će samo za ove građane trebati oko šest hiljada doza vakcina. Kako struka navodi, pohvalno je što je 80 posto zdravstvenih radnika već izrazilo želju za vakcinisanjem.

Ustavom zagarantovana prava su takva da ne možemo nikoga prisiliti da se vakciniše, ali ćemo gledati da što veći broj zdravstvenih radnika koji su u nekim kontaktima sa pacijentima bude vakcinisan, kako bi zaštitili sebe i druge od toga”, ističe Latifović .

Zdravstveni radnici navode da ne treba biti straha i nelagode od nus pojava vakcinacije.

Kako navodi Latifović, poznato je da će korona virus napraviti više štete organizmu, nego neka nus pojava poslije vakcinacije.

(rtvslon)

- Advertisment -

Najnovije vijesti iz BiH

Zašto i da li je Sarajevo vrijednije od ostatka države?

Dok se u Sarajevskom kantonu nabavljaju helikopteri vrijedni 30 miliona maraka, u Tuzlanskom kantonu skoro da je nemoguća misija nabaviti osnovna sredstva za rad...
COVID-19
21,756,331
Aktivni slučajevi u svijetu
Updated on March 2, 2021 3:48 am