Početna Crna Hronika Afera krivotvorenih diploma u Sarajevu. 15 slučajeva u javnim ustanovama Sarajeva

Afera krivotvorenih diploma u Sarajevu. 15 slučajeva u javnim ustanovama Sarajeva

U Kantonu Sarajevo izvršena je provjera 1.041 diplome zaposlenih osoba u javnom sektoru u Kantonu Sarajevo, a ustanovljeno je da je 15 diploma krivotvoreno, piše Faktor.

Provjeru diploma vrši Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo.

– U saradnji sa institucijama javnog sektora u Kantonu Sarajevo i odgojno-obrazovnim privatnim i državnim ustanovama, Ured je radio na opsežnom prikupljanju, analizi i obradi podataka u pogledu vjerodostojnosti diploma zaposlenih u datim institucijama. Metodom provjere diploma obuhvaćeno je 28.957 zaposlenih lica u javnom sektoru Kantona Sarajevo – navode iz Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS.

Ured je za ukupno 15 osoba uputio krivične prijave Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo “Krivotvorenje isprave” iz člana 373. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine na način što su prilikom prijema u radni odnos predala (upotrijebila) diplome, za koje je naknadnim provjerama utvrđeno da nisu vjerodostojne.

Provjerom je ustanovljeno kako je jedna osoba zaposlena u sektoru predškolskog obrazovanja bez validne diplome, a u sektoru kantonalne javne privrede sedam osoba. U sektoru kulture i sporta tri zaposlene osobe su zatečene bez validnih diploma, te po jedna u oblasti zdravstva i obrazovanja.

– Ured će u periodu koji predstoji nastaviti poduzimati aktivnosti vezane za provjeru vjerodostojnosti diploma, kao i sve druge radnje s ciljem procesuiranja lica koja posjeduju falsifikovane diplome – zaključuju u Analizi antikorupcijskog okruženja u javnom.

izvor(faktor.ba) / foto(ilustracija)

- Advertisment -

Najnovije vijesti iz BiH

Od posljedica korona virusa preminuo dr. Suvad Dedić načelnik Klinke za plućne bolesti UKC-a Tuzla

Jedan od najcjenjenijih doktora u Tuzli Prof. dr. med. sc. prim Suvad Dedić, načelnik Klinke za plućne bolesti UKC Tuzla, danas je preminuo uslijed...
COVID-19
20,369,508
Aktivni slučajevi u svijetu
Updated on September 14, 2021 6:33 pm