Joe Biden pobijedio u utrci za predsjednika SAD-a

Nakon višednevnog brojanja glasova i najneizvjesnijim predsjedničkim izborima u SAD-u ikad,Joe Biden je izabran za 46. Predsjednika SAD-a. Ključna država za pobjedu je bila Pennsylvanija,čije brojanje se čekalo za neophodnih 270 elektorskih glasova. Kako CNN piše Joe Biden je osvojio ključnih 20 elektora, odnosno 49,6 posto (3.345,724 glasova), a Donald Trump 49,1 posto (3.311,310 glasova).

Kampanja novog predsjednika SAD-a je bila zasnovana na kritici Donalda Trumpa. S obzirom na izuzetno problematičnu vladavinu republikanskog predsjednika to se i očekivalo.

Treba napomenuti da se Joe Biden 90-ih godina zalagao za izuzetnu vojnu intervenciju u bivšoj Jugoslaviji,pogotovo u BiH, , a koja bi osujetila zločine koje su činili pripadnici Vojske Republike Srpske. Zato se smatra jednim od očeva vanjske politike SAD-a prema BiH,i velikim prijateljem naše države, a koja je 1995. godine urodila NATO intervencijom i potpisivanjem Dejtona.

O Joe Bidenu : Rođen je 1942. godine u gradu Scranton u državi Pennsylvaniji, oženjen je s Jill Biden (druga supruga), i ima dvoje žive djece. Prva supruga Neilia je poginula s njihovom kćerkom Amy 1972. godine, a njihov sin Beau umro je 2015. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *