Početna Izdvojeno2 BIHAMK izdao preporuke za vožnju pri niskim temperaturama

BIHAMK izdao preporuke za vožnju pri niskim temperaturama

Nakon najave izrazito niskih temperatura za kraj ove i početak slijedeće sedmice iz Bihamka su pripremili nekoliko savjeta kako da vaše vozilo pripremite za zimske uvjete i niske temperature,sve u svrhu vaše sigurnosti i boljeg održavanja vozila kako bi izbjegli eventualne probleme na cesti,i težeg paljenja vozila.

1. Češće palite vozilo kako akumulator ne bi oslabio

Vozila koja su parkirana na otvorenom duže od 48h, bez obzira na starost baterije, obično će imati problem prilikom pokretanja motora. Ukoliko nemate mogućnost parkiranja u zatvorenom, BIHAMK vam savjetuje da provjerite stanje akumulatora i kablova, te da češće pokrećete motor automobila – ukoliko ostavite vozilo u mirovanju u petak, tokom vikenda „palite“ vozilo minimalno po 5 minuta dnevno.

2. Provjerite ispravnost akumulatora prije početka radne sedmice

Savjetujemo vam da iskoristite nedelju i prije početka radne sedmice provjerite da li možete pokrenuti motor svog vozila, te ukoliko bude potrebno pozovete BIHAMK i dopunite ili zamjenite akumulator.

3. Podmažite gume i brave na vratima vašeg vozila

Na niskim temperaturama, a posebno u slučaju padavina zaleđena vrata i brave su prilično frustrirajuća situacija u bilo koje doba dana, posebno ujutro kada su temperature najniže a vi žurite na posao.

4. Očistite vozilo od snijega i leda

Zakonski je obavezno da očistite vozilo!. Na niskim temperaturama stakla na vozilu će zalediti, pa ih je prije kretanja potrebno očistiti kako biste imali preglednost iz vašeg vozila. Kako biste jednostavnije riješili ovaj problem BIHAMK savjetuje da preko noći prekrijete vozilo ceradom ili makar vjetrobranska stakla kartonom.

5. Dopunite gorivo minimalno do pola rezervoara

6. U slučaju izrazito niskih temperatura

Kod ekstremno niskih temperatura, minus 15 i niže savjetujemo da po pokretanju motora pričekate pola minute do minutu da se sve u motoru stigne podmazati prije nego započnete vožnju. Krenite polagano i ne pretjerujte s gasom dok se motor ne zagrije na radnu temperaturu.

7. U slučaju potrebe pozovite na broj 1282

Ukoliko vam ipak zatreba pomoć BIHAMK, možete nas pozvati na broj 1282 i BIHAMK će u najkraćem mogućem roku pomoći svojim članovima, ali i ostalim vozačima kojima pomoć bude potrebna. Pozivni centar BIHAMK-a dostupan je 24/7 cijele godine.

izvor(www.bihamk.ba) Orginalan tekst možete pogledati na linku .

- Advertisment -

Najnovije vijesti iz BiH

Od posljedica korona virusa preminuo dr. Suvad Dedić načelnik Klinke za plućne bolesti UKC-a Tuzla

Jedan od najcjenjenijih doktora u Tuzli Prof. dr. med. sc. prim Suvad Dedić, načelnik Klinke za plućne bolesti UKC Tuzla, danas je preminuo uslijed...
COVID-19
19,643,805
Aktivni slučajevi u svijetu
Updated on October 27, 2021 5:55 am