Početna BiH U proljeće uklanjanje crkve iz dvorišta nene Fate

U proljeće uklanjanje crkve iz dvorišta nene Fate

Delegat Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Bećirović (SDP), na današnjoj sjednici postavio je pitanje predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji (SNSD), zbog čega vlasti bh. entiteta Republika Srpska još nisu uklonili nelegalno izgrađenu crkvu sa zemljišta Fate Orlović u Konjević Polju.

Istakao je da je i Evropski sud za ljudska prava utvrdio da je u tom slučaju povrijeđena Evropska konvencija o ljudskim pravima i slobodama, ali da ta nepravda i dalje traje.

“U pitanju je kršenje elementarnih ljudskih prava, Ustava BiH, Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma, odluke Komisije za imovinske zahtjeve raseljenih osoba i izbjeglica, odluke resornog državnog ministarstva, Evropske konvencije o ljudskim pravima i slobodama i presude Evropskog suda za ljudska prava”, naveo je Bećirović.

Tegeltija je odgovorio da je iz te crkve uklonjena sva pokretna imovina, a da je proces uklanjanja same crkve zaustavljen zbog pandemije koronavirusa i bit će nastavljen u proljeće ove godine.

“Očekujemo da će u proljeće ove godine biti završen kompletan proces izvršenja presude Evropskog suda za ljudska prava”, kazao je Tegeltija.

Bećirović je replicirao da je krajnje vrijeme da se počne poštovati i Ustav BiH i presude Evropskog suda za ljudska prava jer je to interes svih.

U Fatinom dvorištu u mjestu Konjević Polje, crkva je napravljena 1998. godine. Ona je u to u vrijeme sa sedmero djece bila u izbjeglištvu.

- Advertisment -

Najnovije vijesti iz BiH

Od posljedica korona virusa preminuo dr. Suvad Dedić načelnik Klinke za plućne bolesti UKC-a Tuzla

Jedan od najcjenjenijih doktora u Tuzli Prof. dr. med. sc. prim Suvad Dedić, načelnik Klinke za plućne bolesti UKC Tuzla, danas je preminuo uslijed...
COVID-19
20,374,939
Aktivni slučajevi u svijetu
Updated on September 20, 2021 8:15 am