Početna COVID-19 Ponovo izmjene o obavljanju namaza i ostalih vjerskih obreda

Ponovo izmjene o obavljanju namaza i ostalih vjerskih obreda

Islamska zajednica u BiH je donijela izmjene o obavljanju namaza i ostalih vjerskih obreda zbog pogoršanja epidemiološke situacije uzrokovane Corona virusom.

Navedeno je da se obavljaju suneti i farzi a da se odmah poslije uči dova,pri čemu se ovo odnosi i  na džuma-namaz.

Shodno tome vjernici su dužni tokom klanjanja nositi maske i poštovati socijalnu distancu te koritistiti dezinfekciona sredstva prilikom ulaska i napuštanja dzamije.

Preporučuje se osobama starije životne dobi i hroničnim bolesnicima koji spadaju u rizične grupe da namaz obavljaju kod kuće.

Naredbom se podsjeća i na obavezu da se u skladu sa važećim uputstvima regulira održavanje mektebska, mevluda i drugih programa u prostorijama Islamske zajednice, te dženaze namaza.

Imajući u vidu drastično pogoršanje epidemiološke situacije u BiH rijaset apeluje da se što dosljednije pridžavaju propisanij mjera a Muftije i glavni imami se zadužuju da aktivno prate instrukcije i preporuke kriznih štabova i shodno tome reaguju uputstvom na području svoje nadležnosti.

- Advertisment -

Najnovije vijesti iz BiH

Od posljedica korona virusa preminuo dr. Suvad Dedić načelnik Klinke za plućne bolesti UKC-a Tuzla

Jedan od najcjenjenijih doktora u Tuzli Prof. dr. med. sc. prim Suvad Dedić, načelnik Klinke za plućne bolesti UKC Tuzla, danas je preminuo uslijed...
COVID-19
20,374,939
Aktivni slučajevi u svijetu
Updated on September 20, 2021 8:15 am