Početna Izdvojeno EU finansirala 29 BH kompanija sa 3,7 miliona KM

EU finansirala 29 BH kompanija sa 3,7 miliona KM

Nakon javnog poziva koji je bio raspisan od 18.05.2020 do 8.06.2020,Evropska unija je podržala investicije 29 bh kompanija sa ukupno 3.700.000 KM bespovratnih sredstava s ciljem smanjenja negativnog uticaja pandemije korona virusa na poljoprivredno-prehrambeni sektor u BiH.

To ima za cilj da postigne uspjeh u stabilizaciji postojećih lanaca vrijednosti, te promovisanju održive poljoprivredne proizvodnje uključujući bolje upravljanje prirodnim resursima, očuvanje okoliša i zaštitu ljudi.

29 kompanija je ispunilo uslove javnog poziva od 93 pristigle prijave. Ukupna vrijednost ovih 29 prijavljenih investicija iznosi 5,7 miliona KM i podržane su sa 3,7 miliona KM u okviru projekata Evropske unije EU4Business i EU4Agri. EU4Business je podržao 15 investicija sa 1,9 miliona KM. S obzirom da je broj prihvatljivih prijava bio veći od predviđenog, projekat EU4Agri je podržao preostalih 14 investicija sa 1,8 milion KM.

EU4Business je projekat Evropske unije kojim se nastoje ojačati kapaciteti za ekonomski rast i zapošljavanje u BiH unapređenjem konkurentnosti i inovativnosti u odabranim sektorima. EU4Business je vrijedan 16,1 miliona eura, od čega 15 miliona eura finansira EU, a 1,1 milion eura Savezna Republika Njemačka. Projekat zajednički provode Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), UNDP u BiH i Međunarodna organizacija rada (ILO). EU4Business je dio Programa strategija lokalnog razvoja – Lokalne samouprave i ekonomski razvoj u BiH koji provodi Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Republike Njemačke (BMZ).

EU4Agri je četverogodišnji (2020-2024) projekat čiji je cilj modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora u BiH. EU4Agri je vrijedan 20,25 miliona eura i finansira ga EU sa 20 miliona eura, a sufinansiraju sa 250.000 eura i provode UNDP i Češka razvojna agencija (CzDA). Projekat se fokusira na povećanje ulaganja u poljoprivredno-prehrambeni sektor i povećanje znanja i vještina poljoprivrednih proizvođača i drugih učesnika u vrijednosnom lancu kroz prošireno pružanje savjetodavnih usluga i poboljšanje ekonomskih prilika u ruralnim područjima, saopćeno je iz UNDP-a.

Izvor(federalna.ba) foto(greg montani)

- Advertisment -

Najnovije vijesti iz BiH

Od posljedica korona virusa preminuo dr. Suvad Dedić načelnik Klinke za plućne bolesti UKC-a Tuzla

Jedan od najcjenjenijih doktora u Tuzli Prof. dr. med. sc. prim Suvad Dedić, načelnik Klinke za plućne bolesti UKC Tuzla, danas je preminuo uslijed...
COVID-19
20,374,939
Aktivni slučajevi u svijetu
Updated on September 20, 2021 8:15 am