Početna Crna Hronika Istraga protiv 72 osobe zbog lažnih diploma

Istraga protiv 72 osobe zbog lažnih diploma

Istraga protiv 72 osobe zbog lažnih diploma

Pokrenuta je istraga protiv 72 osobe zbog organizovanog kriminala.Ukupno identificirano 100 osoba koje su kupile diplome.

Istraga u predmetu lažnih diploma vodi se već osam mjeseci a ustanove koje su se i prethodnih godina spominjale u javnosti zbog kriminalnih radnji izdavanja lažnih diploma su Vita plus iz Cazina te Milti lingua iz Sanskog Mosta.

“Radi se negdje o provjeri 5000 diploma u Centru za obrazovanje odraslih i u visokoj međunarodnoj školi izdano je oko 1800 diploma”, kaže Albijana Trnavci, sekretar ministarstva obrazovanja USK.

“Na imovini osnivača VMŠ Cazin i Centra za obrazovanje odraslih ustanovljena mjera osiguranja kojom im je onemogućeno raspolaganje imovinom”, kaže Irena Marjanović Čavkić, portparol Tužilaštva USK.

.U aferi „diploma“  koja je obišla cijeli svijet radi se da je „Miltilingua“ iz Sanskog Mosta novinarki iz portala Žurnal izdala diplomu za 17 dana školovanja. U tom predmetu su podignute optužnice protiv 3 osobe.Optužnice se vode za krivotvorenje položaja i falsifikaciju diploma.

Jedan od razloga zbog kojeg se diplome u Njemačkoj ne priznaju jeste deficit sati. Šta to znači? To znači da su ljudi za godinu dana završavali četverogodišnje srednje škole koje se porede sa primjer,medicinskih srednjim školama u Njemačkoj koje tamo traju 3 godine.Znači deficit kada prevedemo od 2 godine u satima prakse i teorije je prevelik,i zbog toga se diplome u Njemačkoj ne mogu nostrifikovati, ističe Amanda Kadirić, iz agencije Jobstep Bihać

- Advertisment -

Najnovije vijesti iz BiH

Od posljedica korona virusa preminuo dr. Suvad Dedić načelnik Klinke za plućne bolesti UKC-a Tuzla

Jedan od najcjenjenijih doktora u Tuzli Prof. dr. med. sc. prim Suvad Dedić, načelnik Klinke za plućne bolesti UKC Tuzla, danas je preminuo uslijed...
COVID-19
20,431,194
Aktivni slučajevi u svijetu
Updated on September 13, 2021 8:46 pm