Početna Najaktuelnije Cijena nafte ponovo pala!

Cijena nafte ponovo pala!

Corona virus je ponovo doprinijela da cijene nafte na međunarodnom tržištu padnuu ispod 43USD zbog neočekivanog rasta zaliha u SAD-u,zbog straha od prekomjernog snadbijevanja,a na to je uticao i sokok broja novozaraženih korona virusom .Izvještaj Američkog instituta za naftu(API) je pokazao da su zalihe sirove nafte zadnje sedmice porasle 584.000 barela. Analitičari koje je anketirao Reuters očekivali su njihov pad za milion barela.

„Mislim da su faktori koji danas pritiskaju cijene nafte pad evropskih tržišta dionica i iznenađujući rast zaliha sirove nafte”, rekao je Giovanni Staunovo iz UBS-a.

Podatak  da je broj slučaja zaraze korona virusom u utorak premašio 40 miliona je dodatno snizio cijene nafte,a neki dijelovi Evrope ponovo uvode mjere zatvaranja.

Kada je riječ o ponudi, ruski ministar energetike, Aleksandar Novak saopštio je da je prerano za rasprave o budućnosti sporazuma o ograničenju snabdjevanja nafte nakon decembra. Prije manje od sedmicu rekao je da bi se proizvodnja trebalo da se postupno povećava, kao što je i planirano.

Ove godine je postignut dogovor između organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika da će naredne godine smanjivati proizvodnju 5,7 miliona barela dnevno,dok je trenutni slučaj smanjivanja 7,7 miliona barela dnevno.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela sirove nafte iz korpe njenih članica u utorak iznosila 41,04 USD, te pala 34 centa u odnosu na prethodni radni dan.

OPEC je objavio da je cijena barela sirove nafte iz korpe njenih članica u utorak iznosila 41,04 USD, te da je pala 34 centa u odnosu na predhodni radni dan.

- Advertisment -

Najnovije vijesti iz BiH

Od posljedica korona virusa preminuo dr. Suvad Dedić načelnik Klinke za plućne bolesti UKC-a Tuzla

Jedan od najcjenjenijih doktora u Tuzli Prof. dr. med. sc. prim Suvad Dedić, načelnik Klinke za plućne bolesti UKC Tuzla, danas je preminuo uslijed...
COVID-19
20,453,830
Aktivni slučajevi u svijetu
Updated on September 13, 2021 2:04 pm