Politika

Ko je pokrenuo projekat vangradske dionice GGM-a u Zenici, a ko pokupio političke poene?

Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) ponosno je objavila da je potpisan ugovor o izvođenju radova na prvoj dionici vangradske Glavne gradske magistrale (GGM), za šta je iz budžeta izdvojeno 3,7 miliona KM.

Osam godina nakon završetka gradske dionice, projekt izgradnje vangradske dionice GGM-a ulazi u novu fazu.

Premijer Nezir Pivić istakao je značaj projekta za Zenicu i naglasio da će završetak GGM-a značajno poboljšati putnu infrastrukturu i komunikaciju u gradu, koji se suočava sa velikim saobraćajnim opterećenjem.

Ipak, zasluge ovo bi trebali ići bivšem ministru za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK Arnelu Isaku.

Dolaskom Isaka na čelo ministarstva 2019. godine raspisan je tender za nastavak izgradnje GGM-a za koji je ukupno izdvojeno 3.800.000 KM.

Isak je izjavio kako je na redu Gradska uprava Zenica koja treba osigurati ostale uvjete za nastavak gradnje. Gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem nije poduzela konkretno ništa, tako da je realizacija projekta odgođena.

U oktobru 2022. godine ministar Isak potpisuje okvirni sporazum sa izvođačem Almy-transport iz Zenice. Izabran je izvođač radova kao i nadzor, te je spremno 400.000 KM za eksproprijaciju zemljišta.

”Nažalost, Gradska uprava Zenica još nije riješila imovinsko-pravne odnose na ovoj dionici i samim time nisu stvoreni uslovi za početak radova. Pozivamo Gradsku upravu Zenica da u što kraćem roku riješe imovinsko-pravne odnose i omoguće početak realizacije projekta bitnog za sve građane Zenice” rekao je tada Arnel Isak.

“Uradit ćemo sve da podstaknemo razvoj i povećamo kvalitet života građana Zenice, jer nama su lokalna zajednica i njeni obični građani osnovni prioritet”, kazao je Isak.

Podsjećamo, glavna gradska magistrala u Zenici svečano je otvorena 6. aprila 2016. godine, ali zamišljeni projekt putnog “prstena” grada Zenice nikada nije bio realiziran do kraja. Vangradska dionica Glavne gradske magistrale prema projektu bi trebala biti dužine 4,6 kilometara te bi se trebala vezati direktno na magistralni put M-17 i Koridor 5C.

Gradska uprava Zenica je tek nakon 8 godina obezbjedila uslove za početak gradnje koju koje vlada ZDK na čelu s premijerom Pivićem ponosno obznanila.

Tako je političke ‘poene tik pred lokalne izbore pokupio onaj ko ima najmanje zasluga za projekat vangradske Glavne gradske magistrale (GGM).

Zenica Press

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button