Uhapšen predsjednik fudbalskog saveza Perua zbog korupcije

b_181206136.jpgv1
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Fudbalskog saveza Perua Edvina Ovijeda uhapšen je danas u okviru istrage zbog navodne uloge u bandi koja je platila putovanje i boravak nekoliko peruanskih sudija na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, izjavio je državni tužilac Horhe Chavez.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Tužilaštvo je Ovijeda optužilo da je bivšem sudiji Vrhovnog suda Sezaru Hinostrozi dao novac i ulaznice za utakmice Svjetskog prvenstva u zamjenu za izuzeće iz istrage o ubistvu dvojice sindikalnih vođa radnika industrije šećera.

Ovijedo i Hinostroza su u više navrate negirali bilo kakvo krivično djelo.

Čavez je istakao da je predsjednik Saveza uhapšen na osnovu sumnji da je član kriminalne organizacije koju su osnovali sudije, advokati i biznismeni koji su se infiltrirali u pravosudni sistem Perua, javila je lokalna televizija ATV.

Advokat Ovijeda i njegova kompanija “Grupa Ovijedo” nisu odgovorili na zahtjev Rojtersa da prokomentarišu izjave tužioca.

Fudbalski savez Perua finansira Međunarodna federacija fudbalskih asocijacija (FIFA), koja je godinama pokušavala da vrati ugled Saveza, nakon niza skandala.

Ovijedo je na funkciji predsjednika Fudbalskog saveza Perua od 2015. godine, a Vrhovni sud ga je godinu dana kasnije isključio iz istrage o ubistvu dvojice sindikalnih vođa radnika industrije šećera.

1544130586_181206133.9_xl.jpg

Zrinjski upisao drugu uzastopnu pobjedu, Vedran Princ se oprostio od košarke

b_181206136.jpgv1

Uhapšen predsjednik fudbalskog saveza Perua zbog korupcije