U Sarajevu oboren Guinnessov rekord u pripremi palačinaka

b_181026123.jpgv1

Guinnessov rekord u serviranju palačinki oboren je danas u Sarajevu u okviru Sarajevskog festivala turizma. Za ovaj rezultat zaslužni su Udruženje kuhara u BiH i klub ljubitelja palačinki.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Za sedam sati i 22 minute pripremljena su 12.874 palačinka, a prošlogodišnji rekord je oboren u Moskvi s pripremljenih 12.716 palačinaka.

Priprema palačinaka se nastavila do isteka roka od osam sati kada je bilo spremno 14.186 komada.

“Željeli smo skrenuti pažnju na Bosnu i Hercegovinu i mlade naraštaje kuhara, uz napomenu da ništa ne bi mogli bez pomoći starijih kolega, ali i kolega iz drugih zemalja”, rekao je predsjednik Udruženja kuhara BiH Nermin Hodžić.

Danas su na platou Skenderija u Sarajevu svi radili kao jedno, ocjena je organizatora.

Predstavnici udruženja Pomozi.ba su spremni za dostavu palačinaka socijalno ugroženoj kategoriji stanovništva, domovima za nezbrinutu djecu, domovima za zbrinjavanje starih osoba, kao i migrantima i drugim koje će taj gest obradovati.

Inače, ljubitelji Lino lada kremnih namaza i Podravkinih marmelada i pekmeza tom prilikom su najviše uživatli, jer će svi palačinci za najslađi rekord na svijetu biti punjeni baš ovim poznatim namazima.

Sarajevski sajam turizma koji je počeo u srijedu 24. oktobra bio je prilika da na jednom mjestu Bosna i Hercegovina predstavi sve svoje turističke potencijale kako građanima Bosne i Hercegovine tako i turističkim agencijama i operaterima iz inostranstva.

Ove godine na sajmu se predstavilo 70 izlagača iz šest zemalja: Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Turske, Indije i Bosne i Hercegovine.

Sarajevski festival turizma se održao pod pokroviteljstvom Gradske uprave Grada Sarajeva.

b_181026038.jpgv2

Sofia Vergara sedmu godinu zaredom najplaćenija televizijska glumica

b_181026123.jpgv1

U Sarajevu oboren Guinnessov rekord u pripremi palačinaka