U nedjelju obilježavanje 25 godina bitke na Proskoku

b_180714023.jpgv1
U nedjelju 15. jula na lokalitetu Proskok (Bjelašnica) bit će obilježeno 25 godina od bitke koja je počela 10. jula a završena je 31. jula 1993. godine. Armija RBiH se tada povukla zbog ogromnih gubitaka i smatra se da je, prema svim vojnim doktrinama, područje Proskoka s obzrom na brojčanu nadmoć VRS-a bilo nemoguće braniti
Bio je to odgovor na operaciju Lukavac Vojske Republike Srpske sa 15.000 ljudi, koju je vodio lično ratni zločinac Ratko Mladić.

Cilj im je bio presjecanje Sarajeva i njegovo stavljanje u potpuno okruženje. Mladićevi vojnici napadali su kotu Proskok, koju je branila 182. viteška (fočanska) laka brigada Armije Republike BiH koja se tu povukla sa Grebka. Na Proskoku je postavljena prva linija odbrane, a ona je držana do momenta kada 182. viteška (fočanska) laka brigada više nije mogla da ostane na toj lokaciji zbog velikog broja poginulih i ranjenih boraca.Borbe su trajale 20 dana, a nakon ogromnih gubitaka u ljudstvu, 46 poginulih i 200 ranjenih, borci 182. su se povukli.

Tih 20 dana žestoke ofanzive srpske vojske, u kojoj se vodila borba prsa u prsa, branili su se Igman i Sarajevo. Cilj neprijatelja bio je presijecanje koridora koji je preko ove planine vodio za glavni grad. Borac Osman Đuderija, uspio je uništenjem prvog tenka u koloni zaustaviti tenkovski bataljon, nakon čega su se ostali povukli.

Prema svim vojnim doktrinama ovo je bilo nemoguće braniti. Na jednog pripadnika Armije RBiH išlo je deset srpskih vojnika, plus teško i lako naoružanje koje su oni imali. U drugom tenku koji je jurišao na Armiju RBiH lično je sjedio Ratko Mladić i komandovao operacijom.

Kotu Proskok, u blizini sela Dejčići branila je 182. Viteška fočanska laka brigada. Operacija Vojske RS trajala je do 31. jula. Govorilo se da je u žestokim borbama tada poginulo 46 pripadnika Armije RBiH, a ranjeno oko 200. Najnoviji podaci govore o blizu 100 poginulih pripadnika Armije i oko 500 ranjenih.

b_180714014.jpgv1

Turisti kao meta džeparoški u centru Sarajeva

b_180714023.jpgv1

U nedjelju obilježavanje 25 godina bitke na Proskoku