U Bolonji dobijate besplatno pivo, sladoled ili karte za kino ako vozite bicikl ili hodate pješke

b_181024002.jpgv1
Bolonja (Foto: Eurail)
Italijanski grad Bolonja pokušava motivisati ljude da što manje koriste automobile te je stoga uveo besplatno pivo, slodoled ili karte za kino za sve one koji voze bicikl ili hodaju pješke.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Nagrađivanje građana dio je novog programa borbe protiv polucije u ovom gradu. Vlasti pokušavaju utjecati na svijest građana da što više koriste bicikl, hodaju pješke ili eventualno koriste javni prijevoz.

Urbanistički planer Marco Amadori izmislio je ovaj program krajem 2017. godine kako bi kretanje kroz grad učinio privlačnijim.

“Prvi put smo uspjeli uključiti sve ljude u borbu protiv zagađenja. Svi mogu zamijeniti njihove automobila za bicikl ili hodati pješke za šta će biti nagrađeni”, kazao je Amadori.

Oni koji žele biti dio programa, prije svega trebaju instalirati Better Points aplikaciju koja prati njihovo kretanje. Korisnici za svaki pređeni kilometar pješke ili biciklom, dobiju bodove koje mogu mijenjati za pivo, sladoled ili kartu za neku od kino projekcija.

U prva tri mjeseca ove godine, više od 10.000 ljudi prijavile su se na aplikaciju, a građani Bolonje su se počeli i takmičiti u tome ko će osvojiti više bodova, to jest preći više kilometara pješke ili biciklom.

181023044.4_mn.jpgv1

Nekoliko činjenica koje Japan čine unikatnim

b_181024002.jpgv1

U Bolonji dobijate besplatno pivo, sladoled ili karte za kino ako vozite bicikl ili hodate pješke