Trump posjetio kraljicu Elizabetu i zbog kršenja protokola postao predmet ismijavanja

b_180713133.jpgv1
Foto: AFP
Predsjednik SAD Donald Trump sastao se sa britanskom kraljicom Elizabetom u zvaničnoj rezidenciji britanske kraljevske porodice u Windsoru. Odmah na početku je pokazao kako ne poznaje protokol.
Prva posjeta Trumpa Velikoj Britaniji otkako je postao predsjednik SAD-a nije bila “potpuno zvanična državna posjeta”, kako je on to ranije obećao, ali ga je dočekala vojska koja ga je pozdravila prije nego što je zajedno sa suprugom Melanijom ušao u zamak.

Njihov sastanak trajao je sat vremena, te je bio posljednja obaveza Trumpove dvodnevne posjete.

Ono što je svima skrenulo pažnju jeste Trumpovo nepoznavanje protokola, pa je tako američki predsjednik u jednom trenutku hodao ispred kraljice, te je zaboravio s koje strane se nalazi. Ovo je, napisali su Britanci, veliko kršenje tradicije.

Također, ni Donald ni Melania se nisu naklonili kraljici već su se s njom samo rukovali. Iako naklon nije obavezan, smatra se dobrim manirom, dubokim poštovanjem i praksa je koju skoro svi poštuju.

Tviteraši su ovo jedva dočekali, pa su napravili niz šala na njegov račun. Ipak, mnoge Engleze je ovaj čin i uvrijedio pa su mu ostavili ljutite poruke.

b_180711082.jpgv1

Damir Bećirović: Iz DF-a odlazi masa dobrih ljudi, a dolaze budale i varalice

b_180713133.jpgv1

Trump posjetio kraljicu Elizabetu i zbog kršenja protokola postao predmet ismijavanja