State Department izrazio zabrinutost zbog izbornog procesa u BiH

b_181008148.jpg
Foto: EPA
State Department pohvalio je građane Bosne i Hercegovine i čestitao im za sudjelovanje na Općim izborima ističući kako ostaju predani cilju da BiH bude stabilna i prosperitetna zemlja.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

“Sjedinjene Američke Države dijele zabrinutost oko izbornog procesa koju su izrazili i izborna posmatračka misija OSCE-a, međunarodni posmatrački timovi i lokalne nevladine organizacije. Izražavamo zabrinutost za regularnost izbora, nepristrasnost posmatrača izbora, ravnopravan pristup medijima i zloupotrebu javnih sredstava. Ta zabrinutost suprotna je izjavama vlasti u BiH o poštenim i transparetnim izborima. Zbog toga potičemo institucije BiH da što prije riješe nedostatke izbornog procesa koje su posmatrači OSCE-a uočili. Očekujemo da će interesne strane i građani ozbiljno početi raditi na formiranju vlasti i ohrabrujemo pobjednike da budu dostojni u pobjedi, a one koji su izgubili u porazu”, navedeno je u saopćenju State Departmenta.

Osim toga, iz State Departmenta su naglasili da Sjedinjene Američke Države ostaju predane partnerstvu s građanima i vladom Bosne i Hercegovine sve dok rade na sveobuhvatnim izbornim, političkim, društvenim i privrednim reformama.

b_181005079.jpgv1

Šemsudin Gegić: Moja posljednja ljubav se, kao i kod Hasana Kaimije, zove BiH

b_181008148.jpg

State Department izrazio zabrinutost zbog izbornog procesa u BiH