Sivro: Znamo da će štrajk izazvati probleme, molimo roditelje za razumijevanje

b_180916029.jpgv1
Foto: K. S./Klix.ba
Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo najavio je danas zvanični štrajk upozorenja koji počinje 18. septembra s početkom u 7 sati u vrtićima JU Djeca Sarajeva i od 7:35 sati u 68 osnovnih škola.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Predsjednik Sindikata Saudin Sivro ponovio je kako su pokušali u više navrata ostvariti socijalni dijalog s vlastima i da nisu htjeli tokom pet mjeseci odgovoriti na zahtjev o povećanju osnovice plaća.

“Odluku o štrajku upozorenja smo poslali Vladi KS, ministru obrazovanja, predsjedavajućoj Skupštine KS i direktorima škola. Štrajk upozorenja će trajati najkasnije do 4. oktobra. U odluci koja je na sedam stranica možete jasno vidjeti da Vlada KS od 20.12. kada je usvojen Budžet KS nije uradila ništa, a šta smo mi uradili”, kazao je Sivro.

Zamolio je roditelje za razumijevanje kazavši kako znaju da će ovo izazvati velike probleme i turbulencije, ali da nemaju drugog načina da se izbore za svoja prava.

“Radnici nisu zadovoljni primanjima. Svake godine smo pregovarali i dobijali manje, a budžet je rastao”, kazao je.

Poručio je kako neće ići protiv roditelja i ako većina izrazi protivljenje štrajku onda će ga prekinu u JU Djeca Sarajeva, a da će časove nadoknaditi. Roditeljima koji nemaju alternativu ćemo izaći u susret i čuvat će djecu. Ostala djeca će se u vrtićima primati od 9 sati ujutro, a učenici u školama od 9:35 sati.

“Ministar bi trebao ubijediti one u vladi i da se pobrine da prosvjetni radnici imaju dostojanstvenu plaću. Plaća čistačice je 536 KM, a najveću ima direktor JU Djeca Sarajeva 1.450 KM. Tražimo povećanje za one u sredini kojih je najviše jer je trenutna plata nastavnika 1.077 KM”, kazao je Sivro.

Pozvao je još jednom vlasti za pregovarački sto poručivši da u ovu odluku nije umiješana niti jedna politička opcija.

b_180916022.jpgv1

Novalić: Stvorili smo sve pretpostavke da se nastavi s gradnjom autoputa

b_180916029.jpgv1

Sivro: Znamo da će štrajk izazvati probleme, molimo roditelje za razumijevanje