SDS: Dodik ne smije reći koliko je kreditno zadužio građane RS

b_180310079.jpgv1
Foto: Arhiv/Klix.ba
Iz Srpske demokratske stranke (SDS) pozvali su predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika da kaže koliko iznose krediti kojima vlast u tom bh.entitetu otvara bolnice, kliničke centre, autoputeve, škole i vrtiće.
Podsjećaju Dodika da je za polikliniku u Istočnom Sarajevu Vijeće ministara BiH osiguralo 3,2 miliona KM, a da sve ostalo, kako navode u saopćenju, plaća narod RS-a.

“Smatramo da je sramota što na otvaranje Poliklinike nije pozvan Mirko Šarović uime Vijeća ministara BiH”, navode iz SDS-a.

“Umjesto hvalospjeva Vlade RS-a, da treba odati priznanje što je u teškim uslovima obezbijedila funkcionisanje RS”, Dodik bi, smatraju u SDS-u, trebao da odgovori kolike su kamate milionskih kredita, pod kojim uslovima su oni dobijeni, kako će RS vraćati te kredite i koliko je vlast u RS-u zadužila svakog građanina.

“Dok ne odgovori na ova pitanja Dodik će ostati bahati demagog koji srpskom narodu ne smije da kaže koliko ga je zadužio”, tvrde iz SDS-a.

Podsjećaju i da RS ima “najskuplje autoputeve u Evropi”.

“Kada otplatimo sve kredite s obračunatim kamatama, autoput Banja Luka – Doboj koštat će gotovo milijardu i po KM. Dodik je iza imena autoputa sakrio finansijsku istinu”, kilometar autoputa koštat će u izgradnji 17 miliona KM – navode iz SDS-a.

Bolnice u RS-u su, dodaju, među najskupljima su u Evropi.

“Kvadrat bolnica u RS-u košta pet hiljada KM, dok kvadrat opremljenijih bolnica u Srbiji i u zemljama Evrope unije košta hiljadu eura. Ni danas nije poznato kako se i na koji su se način gradila nova ‘krila’ Univerzitetsko-kliničkog centra RS, a jedino je jasno da su se i ona gradila na – kredit”, ukazuju iz SDS-a. Dodik se, dodaju iz te stranke u saopćenju, hvali i izgrađenim školama i otvorenim vrtićima, ali zaboravio je da je 68.000 Srba u posljednje četiri godine napustilo taj bh.entitet.

“Neka Milorad Dodik ode pred strane ambasade i konzulate i neka vidi kako RS pobjeđuje”, ističu iz SDS-a. Još jednom pozivaju Milorada Dodika da kaže koje to kredite SDS koči u Sarajevu.

“Pozivamo ga da precizno odgovori na pitanje: kojih 700 miliona maraka potrebnih Republici Srpskoj Savez za promjene blokira? Neka Milorad Dodik kaže koji su to projekti, za šta će biti utrošena sredstva i koje nas kamate očekuju, ali neka prije svega kaže koje to milione SDS ne da RS-u. Neka odgovori na ova pitanja, neka kaže građanima RS-a jasno i konkretno, o kojim se parama radi. Ako ne zna i ne umije, bar ne mora da laže”, navode iz SDS-a.

Dodik, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Dragan Bogdanić i direktor bolnice Istočno Sarajevo Goran Todorović danas su u Istočnom Sarajevu otvorili Polikliniku u sastavu te bolnice.

b_180310069.jpgv3

Abdulah Skaka i Milan Bandić popili kafu na Baščaršiji

b_180310079.jpgv1

SDS: Dodik ne smije reći koliko je kreditno zadužio građane RS