Šarović: Neophodna je strategija za zadržavanje mladih u BiH

1523546122_b_180412118.jpg
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministar spoljne trgovine učestvuju danas je, u okviru 21. Evroazijskog ekonomskog samita, u Istanbulu, učestvovao u konferenciji posvećenoj budućnosti mladih, na kojoj je između ostalog učestvovao i Vaseljenski patrijarh Vartolomej.
U svom govoru ministar se osvrnuo na položaj mladih ljudi u Bosni i Hercegovini ističući da nedostatak institucionalne strateške podrške i pristupa problemima mladih traje u kontinuitetu.

“Stavljanje u fokus njihovih problema institucije BiH na svim nivoima trebaju započeti prije svega sveobuhvatnom strategijom za zadržavanje mladih u zemlji, tako što bi se otvorile perspektive za njihovo zapošljavanje. To podrazumijeva povećanje privredne aktivnosti i otvaranje novih radnih mjesta koja se ne mogu očekivati bez privlačenja novih i značajnijih investicija u Bosnu i Hercegovinu.
Ministar je posebno naglasio da „dvadesetdvije godine od Dejtonskog mirovnog sporazuma, Bosna i Hercegovina se još uvijek suočava sa ekonomskim, društvenim i političkim izazovima koji su u velikoj mjeri povezani sa poteškoćom države da nađe zajednički nazivnik za politički i ekonomski razvoj zemlje.“

Dvodnevni skup aktuelnih i bivših najviših zvaničnika država i vlada Turske, zemalja Evropske unije, zapadnog Balkana, Bliskog istoka, Kavkaza, centralne Azije i Dalekog istoka, kao i vodećih privrednika sa ovih područja, posvećen je nekim od najvećih izazova današnjice, a tiču se utjecaja novih tehnologija i politika na ekonomski razvoj. Samitu u organizaciji „Marmara grupa“ prisustvuju član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i turski premijer Binali Yildirim,

b_180412096.jpgv1

Instagram će uskoro omogućiti korisnicima da preuzmu kopiju svega što su objavili

1523546122_b_180412118.jpg

Šarović: Neophodna je strategija za zadržavanje mladih u BiH