Premijer Zolj se sastao s ambasadorom Fergusonom: Dva ključna problema su ViK i GRAS

b_180413060.jpgv1
Foto: Vlada KS
Realizacija prve faze Projekta “Jačanja upravljačke i operativne efikasnosti javnih preduzeća u Kantonu Sarajevo i gradu Banja Luka”, poboljšanje poslovne klime, te jačanje finansijskog sektora bili su povod današnjeg sastanka premijera KS Adema Zolja sa britanskim ambasadorom u BiH Edwardom Fergusonom.
“Već pune tri godine Britanska ambasada i IFC, članica grupacije Svjetske banke, s Kantonom Sarajevo uspješno realizuje vrlo važne projekte koji se odnose na ekonomske reforme, a koje su, između ostalog, doprinijele poboljšanju poslovne klime i povećanju broja novoregistrovanih kompanija u vašem gradu”, naglasio je ambasador Ferguson.

Prema riječima ambasadora Fergusona, i dalje postoje određene slabosti u upravaljanju i organizaciji javnih preduzeća, zbog čega je po njegovom mišljenju potrebno te firme dodatno ojačati.

Ambasador Ferguson je, međutim, pohvalio rad Tima za borbu protiv korupcije Vlade KS te naglasio kako bi njihov način rada trebao biti primjer i ostalim kantonima u Federaciji BiH.

“Mislim da oni odlično rade svoj posao”, kazao je Ferguson.

Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj je kazao da su njihova dva ključna problema preduzeća Vodovod i kanalizacija i GRAS.

“Neophodno je što prije pripremiti dobru studiju koja će jasno precizirati koja su rješenja za te firme najbolja, da li je neophodna njihova konsolidacija, rekonstrukcija ili reorganizacija”, istakao je premijer Zolj.

Potcrtao je kako je potrebno stvoriti optimalni sistem koji je nemoguć bez adekvatnih priprema, odnosno studija.

Upravo zbog toga će se izabrati konsultanska kuća koja bi sagledala stanje u nekoliko odabranih komunalnih preduzeća i koja će u svom konačnom izvještaju precizirati šta je to tačno potrebno promijeniti, kako bi se mogli poduzeti potrebni koraci u ovom smislu.

Ministar finansija Jasmin Halebić, na čiju je inicijativu i započeta prva faza realizacije navedenog projekta, kazao je da njegova implementacija podrazumijeva i angažovanje konsultatskih kuća.

“One nisu prijetnja komunalnim preduzećima nego su tu da naprave analizu zakonskog okvira bitnog za upravljanje, uključujući pregled strateških i operativnih performansi tog sektora”, istakao je ministar Halebić te dodao kako je završetak ove faze projekta planiran za septembar ove godine.

Konačni izvještaj bi trebao dati preporuke za bolji model upravljanja ovim preduzećima. Planirano je da ovu fazu projekta finansira Fond ‘Good Governence’ dok će njegov tradicionalni implementator biti Price Waterhouse Coopers.

Ambasador Ferguson je poručio kako će podržati realizaciju ove faze projekta.

b_180413041.jpgv1

Podignuta optužnica protiv Darka Borojevića za poreznu utaju, budžet BiH oštećen za 22.777 KM

b_180413060.jpgv1

Premijer Zolj se sastao s ambasadorom Fergusonom: Dva ključna problema su ViK i GRAS