Pilotkinja brzim manevrom izbjegla sudar aviona i spasila živote 261 putnika

b_180213010.jpgv1
Anupama Kohli
Fatalna avionska nesreća iznad Mumbaija u Indiji izbjegnuta je zahvaljujući brzoj reakciji pilotkinje koja je ispravno reagovala i tako spasila živote putnicima izbjegavši sudar dva aviona.
Putnici dva indijska aviona su vjerovatno doživjeli najstrašnije trenutke u svojim životima 7. februara kada je avion Airbus A320neo kompanije Vistara letio opasno blizu Airbusa A319 kompanije Air India. Vistarin avion je poletio iz Delhija prema Puneu sa 152 putnika, dok je avion Air Indije letio iz Mumbaija u Bhopal prevozeći 109 putnika.

Tokom leta je pilot Vistarinog aviona otišao u toalet, a u pilotskoj kabini je ostala njegova kopilotkinja. Kako bi se zadovoljilo pravilo međunarodne avijacije koje nalaže prisustvo dva člana posade u pilotskoj kabini u svakom trenutku, ušla je stjuardesa. U avionu Air Indije je bila pilotkinja Anupama Kohli.

Međutim, negdje iznad Mumbaija je lokalna kontrola leta dala instrukcije da se Vistarinog avion spusti na samo 30 metara iznad putanje aviona Air Indije. U tom trenutku su avioni bili jako blizu i nedostajale su sekunde da se sudare. To je primijetila pilotkinja Kohli, koja je vidjela drugi avion. Kako su se približavali jedan drugom, u avionu Air Indije se oglasio alarm TCAS, ondnosno sistem za izbjegavanje sudara, nakon čega je Kohli brzo reagovala i podigla avion, a time izbjegla sudar. Zahvaljujući njenoj reakciji je spašen ukupno 261 putnik.

Kasnije je ustanovljeno da je došlo do greške u omunikaciji između pilota Vistarinog aviona i kontrole leta na tlu.

b_180212115.jpgv1

Dodik: Sve se kreće ka mojoj kandidaturi za člana Predsjedništva BiH

b_180213010.jpgv1

Pilotkinja brzim manevrom izbjegla sudar aviona i spasila živote 261 putnika