Otkriven tajni kod iPhonea, narušena sigurnost korisnika

b_180209003.jpgv1
Foto: Pixabay
Kompanija Apple se trenutno suočava sa velikim narušavanjem sigurnosti korisnika uređaja. Naime, anonimni korisnik na popularnom sajtu za razmjenu kodova GitHub objavio je zaštićeni sigurnosni kod iOS sistema koji je nazvan iBoot.
Kod otkriva iPhoneov iBoot sistem koji se aktivira kada se telefon uključi. Prema prvim procjenama navodi se da će hakeri sada biti u mogućnosti da u telefone ubace viruse ili uređaje za nadzor.

Jonathan Levin koji je napisao nekoliko knjiga o iOS i macOS sistemu rekao je kako je otkrivanje iBoot koda uozbiljilo situaciju te daje je ovo “najveće curenje informacija u historiji”.

Ipak stručnjaci navode kako korisnici ne bi trebali odmah biti u panici, ali napomenuli su kako će hakeri biti u mogućnosti da analiziraju kod i kasnije ga iskoriste za manipulaciju.

Ono što je interesantno jeste da je ovaj kod prije godinu prvi put objavljen na Redditu, ali da je ostao neprimijećen. Međutim, vjerovatno je da su određeni ljudi to primijetili te su radili na “ranjivosti” iOS sistema nekoliko mjeseci. S druge strane Apple je zbog tog ranijeg propusta zasigurno poboljšao kod iPhonea 9 iBoot kod, te zbog toga nisu sigurni kako je moglo doći do njegovog otkrivanja.

b_180208135.jpgv1

Čović u Zagrebu: Samo članstvom u EU i NATO BiH može raskinuti sa negativnim naslijeđem prošlosti

b_180209003.jpgv1

Otkriven tajni kod iPhonea, narušena sigurnost korisnika