Osam načina da spriječite pojavu bolesti kod novorođenčeta

b_181019104.jpgv1
Ilustracija: Shutterstock
Briga svakog novopečenog roditelja jeste da spriječi pojavu oboljenja kod svoje tek rođene bebe. Portal Health24 donosi vam osam korisnih savjeta kojih biste se trebali pridržavati ako želite da vaše dijete odrasta bez zdravstvenih tegoba.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Kada budući roditelji budu pitani da li bi voljeli dobiti djevojčicu ili dječaka, odgovor često glasi kako ih ne zanima spol i kako im je jedina briga da je beba zdrava. Neke bebe su rođene s zdravstvenim poteškoćama, a druge će se blagovremeno s njima susretati.

U nastavku donosimo nekoliko savjeta kako možete prevenirati oboljenja svog djeteta.

Prestanite s porocima

Ako ste uzimali određene lijekovi ili ako pijete alkohol prekomjerno,to trebate pod hitno prestati za vrijeme trudnoće. Ako ste u iskušenju da ponovo počnete s tim navikama, nemojte! Vaša beba će imati koristi od vašeg zdravlja i energije koju ulažete u njeno pravilno podizanje. Ako sumnjate da će vam trebati pomoć pri odvikavanju od alkohola i cigareta, razgovarajte sa svojim doktorom kako biste pronašli adekvatne opcije.

Puštenje izuzetno štetno za bebu

Izlaganje vaše bebe duhanskom dimu može povećati rizik od astme, bolesti pluća i srca, te u krajnjem slučaju raka. Mnogi pušači puše kako bi ublažili stres, a odustajanje od duhana može dovesti do pojave još više stresa. Opet porazgovarajte sa svojim doktorom ili farmaceutom o opcijama prekida pušenja, a posebno se raspitajte o negativnim utjecajem izloženosti bebe duhanskom dimu.

Dojenje

Ako ste u mogućnosti, najbolje je da dojite vašu bebu. Stručnjaci savjetuju da oko šestog mjeseca počnete bebi davati čvrste hranu. Majčino mlijeko sadrži (zdrave) masnoće, vitamine, proteine i još mnogo toga. Mnoge su imunološke prednosti dojenja.

Čvrsta hrana

Kada vaša beba počne jesti čvrstu hranu, prvo unesite voće (ne citruse) i žuto povrće, a zatim i drugu hranu. Pokušajte da držite do zdrave hrane, izbjegavajte višak masti i proteina i izbjegavajte štetne aditive. Hrana poznata kao dobra za borbu protiv raznih vrsta bolesti su kokosovo ulje, hurme, čisti med i orasi.

Svježi zrak

Vježbanje je odlično za vaše tijelo, kao i za vaš um, a dokazano je i to da smanjuje stres. Probajte i zakazivati dnevne šetnje i razvijte dnevne rutine kao što su joga ili kućni trening. Mnogi programi vježbi za majke kreirane su na taj način da uključuju i bebe.

Oprez, ne paranoja

Iako ponekad može biti neugodno, ali zamolite goste da operu ruke prije nego što se odluče na držanje bebe, a ako su očigledno bolesni (kašlju ili im curi iz nosa) pokušajte odgoditi dan posjete. Radite na podizanju svjesnosti o važnosti pranja ruku i opće higijene u domaćinstvu, naročito ako vaša beba ima malog brata ili sestru.

Previše antibiotika

Umjesto da zamolite svog doktora ili pedijatra da vašoj bebi propiše antibiotike, pitajte da li je neophodno njihovo korištenje. Uznemireni roditelji najčešće traže od doktora da propše uglavnom nepotrebne antibiotike njihovoj djeci, a to može dovesti do pojave bakterija u organizmu koje su stvorile otpornost na antibiotike.

San je bitan

Spavanje je esencijalno kada se radi o jačanju imuniteta i borbi protiv infekcija. Bebi treba dosta sna, a tako i njihovim roditeljima, pa se pobrinite da svi imate optimalnu količinu sna. Neki roditelji ne spavaju dovoljno neposredno nakon rađanja djeteta, ali u svakom slučaju izbjegavajte do kasnih noćnih sati ostajati budni.

b_181019151.jpgv1

Veliki Maradona zbog problema u koljenima jedva hoda, mora hitno na operaciju

b_181019104.jpgv1

Osam načina da spriječite pojavu bolesti kod novorođenčeta