Omer Škaljo isključen iz SDA zbog "ličnih interesa", opozicija skeptična prema takvim "reformama"

b_180213056.jpg
Foto: Arhiv/Klix.ba

Zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Omer Škaljo uputio je u novembru 2017. entitetskom organu zakonodavne vlasti zahtjev za otpremninu u iznosu od 15.000 KM radi odlaska u penziju. Škaljo je u kratkoj telefonskoj izjavi za Klix.ba potvrdio da je zbog toga isključen iz SDA.
Saopćeno je da je na jučerašnjoj sjednici Općinskog izvršnog odbora SDA Zenica procijenjeno da su, uz Omera Škalju, isključeni i Miralem Redžić, Kemal Efendić i Selmir Čolaković, jer je procijenjeno da su djelovali protivno Statutu SDA.

Zastupnik DF-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Mahir Mešalić otkrio je prvi informaciju o otpremnini, navodeći tada da je Škaljo, zastupnik SDA u Parlamentu FBiH i član Glavnog odbra SDA, uspio ostvariti san u Bosni i Hercegovini.

Mešalić je, međutim, skeptičan prema jučerašnjoj odluci donesenoj na sjednici Općinskog izvršnog odbora SDA Zenica, kazavši za Klix.ba da je isključenje zakašnjelo.

“Trebalo je da Omer Škaljo ranije bude isključen iz stranke za sve zloupotrebe položaja. I ne samo isključen, već i krivično gonjen zajedno sa svim rukovodiocima SDA koji su mu pomogli da nepotistički zaposli kompletnu porodicu, što u Elektroprivredu, što u ostala preduzeća”, kazao je Mešalić, dodavši da on nije imao mjeru.

Mešalić je dodao da očekuje sada da SDA smijeni direktora i izvršnog direktora Elektroprivrede, Bajazita Jašaraevića i Nevada Ikanovića, kao i ostale rukovodioce koji učestvuju u zapošljavanju isključivo SDA kadrova.

“Tražimo da, ukoliko imaju bilo kakvih saznanja o zloupotrebama položaja, pokrenu krivični postupak. Naravno, ukoliko imaju dokaze da je Škaljo počinio djela koja mu se pripisuje, odnosno a to je da je učestvovao u nepotističkom zapošljavanju”, kazao je Mešalić.

Dodao je da SDA ima veliki broj primjera nepotističkog zapošljavanja u Tuzlanskom kantonu.

“U UKC Tuzla je zaposleno blizu 200 medicinskog i nemedicinskog osoblja, stavljajući tu instituciju pred bankrot. U Tuzli se isto tako zapošljavaju u Elektrodistribuciju i ostala javna preduzeća”, rekao je Mešalić, dodavši da niko nije smijenjen osim čovjeka koji se povlači u mirovinu.

Iz zeničke SDA saopćeno je da okreću novi list u svom radu i da će nastavit sa reformskim procesima o čemu će javnost, navode, u svakom momentu biti obaviještena.

b_180213052.jpgv1

Crnadak u Kuvajtu: Represija sama ne može zaustaviti širenje opasnih ideologija

b_180213056.jpg

Omer Škaljo isključen iz SDA zbog "ličnih interesa", opozicija skeptična prema takvim "reformama"