Lični podaci ukradeni u Velikoj Britaniji prodaju se za 20 KM na Dark Webu

b_181227131.jpgv1
Ilustracija: Pixabay
Lični podaci ukradeni u Velikoj Britaniji prodaju se na Dark Webu za samo 10 britanskih funti, ili nešto više od 20 KM, što omogućava hakerima daljne online prevare, piše The Independent.
Takozvani “fullz”, što u hakerskom slengu znači potpuni ID paket, prodaje se na internetskom crnom tržištu, a cjelokupan paket obično sadrži ime i prezime, adresu, šifru na mreži, bankovne podatke i druge ključne identifikacijske podatke.

Sigurnosne službe koje u Velikoj Britaniju rade na istraživanju navedenih slučajeva navode da je nedopuštena trgovina takvim podacima, što uglavnom rade hakeri visokog profila.

Samo 2018. godine stotine miliona podataka bilo je, kako piše The Independent, izloženo krađi u kompanijama kao što je Facebook, British Airways i Marriott.

Ukradene informacije objavljene su na Dark Webu, skrivenom dijelu interneta koji je dostupan samo pomoću specijalnog softvera, gdje cyber kriminalci mogu kupiti i prodati podatke.

Jedan prodavač koji radi na popularnoj tamnoj internetskoj tržnici navodi da se lični podaci građana Velike Britanije prodaju za samo 10 funti bitcoina, odnosno kriptovalute koja se obično koristi za obavljanje transakcija.

Analitičar Dark Weba Simon Migliano ističe da je “fullz” ključan za online prevaru i upozorava da je potražnja za takvim podacima u porastu.

“Ove informacije same po sebi mogu se koristiti za pokretanje kreditnih transakcija”, rekao je on za The Independent, dodavši da postoji cijeli spektar cijena za fullz ovisnih od mogućnosti zarade od korištenja tih informacija.

1545938977_b_181227112.jpg

Neki žive od njih: Kako napraviti najbolje moguće fotografije sa putovanja za Instagram

b_181227131.jpgv1

Lični podaci ukradeni u Velikoj Britaniji prodaju se za 20 KM na Dark Webu