Kraljevski dijamant Farnese Blue prodat na aukciji za 6,7 miliona dolara

b_180516007.jpgv1
Foto: EPA-EFE
Rijetki plavi dijamant koji posljednjih 300 godine bio u kraljevskim kućama širom Evrope, prodan je na aukciji u Ženevi za 6,7 miliona dolara.
Farnese Blue dijamant je dan kao svadbeni poklon Elizabethi Farnese, kćerki vojvode od Parme, kada se udala za kralja Španije Philipa V 1715. godine. Tada je proslijeđivan od generacije do generacije i “selio” se iz Španije u Francusku, Italiju i Austriju.

Dijamant od 6,1 karata potiče iz popularnog rudnika Golconda u Indiji. Prodan je nakon samo četiri minuta aukcije u aukcijskoj kući Sotheby's koja je za njega tražila i očekivala cifru od 3,5 do pet miliona dolara.

“Očekivali smo dobre rezultate. Krenuli smo s 3,5 miliona dolara, a okončali aukciju sa 6,7 miliona dolara, tako da smo baš premašili naša očekivanja. Dobar nakit, dobro dizajniran i napravljen s potpisom, urezanu vrijeme, dobro prolazi na aukcijama”, rekla je specijalista za nakit Daniela Mascetti.

Prema njenim navodima, ovaj dijamant je nekada bio dio krune koju je imala francuska kraljica Marie Antoinette. Identitet novog vlasnika nije poznat.

b_180515152.jpgv2

Agent otkrio: Oproštaj Buffona neće biti kao Tottijev, te proslave su u rimskom stilu

b_180516007.jpgv1

Kraljevski dijamant Farnese Blue prodat na aukciji za 6,7 miliona dolara