Kod Mostara okončana prva faza uklanjanja avionske bombe od 121 kilogram

b_181205091.jpgv1
Utovar bombe na kamion (Foto: R. D./Klix.ba)

Avionska bomba AN M64A1 pronađena u nedjelju u Urbanovom, naselju pored Jasenice, južno od Mostara, akcijom Federalne uprave civilne zaštite uspješno je izvađena i natovarena na prikolicu, a rano ujutru bit će transportovana na lokaciju za uništavanje.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Bomba je pronađena poslije odrona, na mjestu gdje se vrši eksploatacija i separacija šljunka nakon što je skupa sa materijalom koji se odronuo pala sa visine od oko četiri metra.

Foto: FUCZ

Foto: FUCZ

Iz Civilne zaštite su kazali da se radi se o neeksplodiranoj avionskoj bombi AN M64A1, opšte namjene i američke konstrukcije iz perioda Drugog svjetskog rata. Njena bruto masa je 238 kilograma, a eksplozivno punjenje teško je 121 kilograma. Prilikom procjene stanja bombe na licu mjesta pronađena je aktiv-pasiv žica što može indicirati da upaljači nisu armirani. Prednji upaljač je deformisan, a na zadnjem je vidljiv lom armirajuće lule”, stoji u saopćenju.

Zapadno od mjesta pronalaska bombe na udaljenosti od 200 metara nalaze se regionalni put i individualni stambeni objekti. Na udaljenosti od 300 metara južno su individualni stambeni objekti, a oko 550 metara istočno bivši heliodrom.

Foto: FUCZ

Foto: FUCZ

Nakon pripremnih radnji koji su uključivali osiguravanje terena bomba je danas izvučena na površinu te utovarena na kampion, a sutra joj predstoji transport na lokaciju predviđenu za uništavanje.

Transport bombe počet će u četvrtak pet sati i kretat će se rutom: Jasenica – most Blaževića – magistralni put M17 – Bijela.

Foto: R. D./Klix.ba

Foto: R. D./Klix.ba

Dužina rute transporta javnim saobraćajnicama je 30 kilometara, a predviđeno je da transport bude završen za sat vremena.

U slučaju vremenskih neprilika moguće je da transport bude odgođen.

b_181205074.jpgv1

Pendeš: Hvala članicama NATO-a, na BiH je velika odgovornost

b_181205091.jpgv1

Kod Mostara okončana prva faza uklanjanja avionske bombe od 121 kilogram