Inzko će u predstojećem periodu dostaviti mišljenje Ustavnom sudu BiH o apelaciji Borjane Krišto

b_180413018.jpgv1
Foto: K. S./Klix.ba
Iz Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH (OHR) kazali su za Klix.ba kako će Valentin Inzko u predstojećem periodu dostaviti svoje mišljenje Ustavnom sudu BiH u vezi sa Zahtjevom za ocjenu ustavnosti odredbe Ustava Federacije BiH koji je podnijela Borjana Krišto.
“Visoki predstavnik je dobio formalni poziv da dostavi svoje mišljenje kao prijatelj suda. Takav poziv u skladu je s prijašnjom praksom suda da se obrati OHR-u kad god se postavi neko pitanje vezano za određenu odluku visokog predstavnika. Visoki predstavnik će u predstojećem periodu dostaviti svoje mišljenje”, kazali su nam iz OHR-a.

Prije nekoliko dana iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine rečeno je kako će najviši organ sudske instance u našoj zemlji donijeti odluku u vezi sa zahtjevom Borjane Krišto nakon što se o zahtjevu za ocjenu ustavnosti izjasni visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko.

Podsjećamo, Borjana Krišto je u svojstvu predsjedavajuće Zastupničkog doma PSBiH dostavila početkom godine Ustavnom sudu BiH novu apelaciju kojom je osporila odredbe Ustava Federacije BiH koje utvrđuju da se iz svakog kantona bira po jedan delegat iz svakoga naroda.

Identičnu odredbu u Izbornom zakonu Ustavni sud BiH je u decembru 2016. godine, a po apelaciji Bože Ljubića, proglasio neustavnom, a u junu prošle godine stavio van snage, jer je omogućavala da jedan narod drugom bira predstavnike u Dom naroda FBiH, što je, prema presudi Ustavnog suda BiH, bilo u suprotnosti s osnovnim i najvažnijim ustavnim načelom o konstitutivnosti i ravnopravnosti naroda.

naslovna1-1068x561

Njena majka ima rak – ali pogledajte kako joj je kćerka dala potpuno novi izgled

b_180413018.jpgv1

Inzko će u predstojećem periodu dostaviti mišljenje Ustavnom sudu BiH o apelaciji Borjane Krišto