Instagram i Snapchat uklonili GIF-ove zbog rasističkih ispada

b_180310073.jpgv1
Foto: Pixabay
Instagram i Snapchat su uklonili opciju ubacivanja GIF-ova nakon što je jedan od korisnika otkrio rasistički GIF koji je bilo moguće dodati na story (priče) na ove dvije društvene mreže.
Instagram i Snapchat su početkom ove godine dodali opciju umetanja GIF stickera, što je pružalo korisnicima mogućnost da odaberu GIF koji žele i postave ga na svoju objavu, tačnije na Story na Instagramu i Snapchatu.

Korisnik Lyauna Augmon na Twitteru je objavio screenshot uvredljive fotografije na kojoj je označio osnivača Instagrama Kevina Systroma, tražeći da se ti GIF-ovi uklone. Naime, nakon što jen korisnik u pretraživač GIF-ova upisao riječ Crime (kriminal) na ekranu se odmah pojavio GIF koji ima rasistički karakter.

Giphy stickere su mogli svi objavljivati, a u uslovima korištenja je stajalo da ti sadržaji ne smiju biti uvredljivi i vulgarni.

Povodom navedenog događaja oglasili su se iz kompanija Instagram i Snapchat te su naveli kako su privremeno uklonili GIF-ove dok timovi Giphy stickera ne pregledaju sve sadržaje.

b_180310079.jpgv1

SDS: Dodik ne smije reći koliko je kreditno zadužio građane RS

b_180310073.jpgv1

Instagram i Snapchat uklonili GIF-ove zbog rasističkih ispada