Goranu Pavkoviću godina zatvora za ratni zločin na području Prozora

b_180411064.jpgv1
Foto: N. G./Klix.ba
Sud Bosne i Hercegovine je, nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivice, osudio Gorana Pavkovića na godinu dana zatvora za ratni zločin počinjen na području Prozora.
Pavković je postigao sporazum o priznanju krivice s Tužilaštvom BiH. Prema sporazumu, Pavković je zločin počinio kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) za regiju Prozor/Rama.

Sud Bosne i Hercegovine je, nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivice, osudio Gorana Pavkovića na godinu dana zatvora za ratni zločin počinjen na području Prozora. Pavković je postigao sporazum o priznanju krivice s Tužilaštvom BiH. Prema sporazumu, Pavković je zločin počinio kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) za regiju Prozor/Rama.

“Neutvrđenog datuma u novembru 1993.u prostoriji Vatrogasnog doma u Prozoru u kojem su pripadnici HVO-a vršili ispitivanje privedenih civila kao saučesnik sudjelovao je u mučenju oštećenih, tako što im je golo tijelo dodirivao električnom palicom, tukao ih nogama i rukama, kao i palicom po svim djelovima tijela”, stoji u sporazumu, prenosi BIRN BiH.

Predsjedavajući Sudskog vijeća, Halil Lagumdžija je kazao da je do sporazuma došlo svjesno i dobrovoljno a ovakva presuda je donijeta jer je optuženi bio mlađa punoljetna osoba. – Sud je utvrdio da je optuženi kriv nakon što je proučen 31 dokaz Optužbe. Cijenjene su sve okolnosti i imao je u vidu, da kazna treba da zadovolji pravdu i da satisfakciju žrtvama. Same žrtve su pozdravile sklapanje sporazuma – kazao je Lagumdžija.

Sporazumom je Pavković oslobođen plaćanja troškova postupka. Na visinu krivično pravne sankcije ne postoji mogućnost žalbe.

b_180411044.jpgv1

Mirza Bašić protiv Souse u 2. kolu ATP-a u Maroku

b_180411064.jpgv1

Goranu Pavkoviću godina zatvora za ratni zločin na području Prozora