Goran Karan: Sarajevo, baš kao ni Split, ne trpi nikakvo samoveličanje

b_181226065.jpgv1
Foto: M.O./Klix.ba

Najpoznatiji dalmatinski vagabundo Goran Karan jedan je od najcjenjenijih i najnagrađivanijih hrvatskih pop izvođača. Ovaj pjevač izuzetnog glasa i nevjerovatne karizme osvaja publiku gdje god da stigne. Sarajevo ga neizmjerno voli, ali voli i on njega.
Osamdesetih godina Goran je išao na radnu akciju u predolimpijsko Sarajevo i tada se rodila ljubav. Sredinom devedesetih godina Karan je s Dinom Zonićem i Mustafom Tanovićem radio mjuzikl “Sarajevski krug” u kojem mu je bila povjerena glavna muška uloga.

“Budući da je Sarajevo samo po sebi vrlo slično, što se tiče duha grada i humora, mom rodnom gradu Splitu, lako mi je doći u ovaj grad i stati pred njegovu publiku. Sarajevo, baš kao i Split, je grad zvijezda sam po sebi, ovi gradovi ne trpe nikakvo samoveličanje, već imaju jedan zdrav odnos, nogama čvrsto na zemlji. Zbog toga je Sarajevo uvijek lako prepoznalo Split i Split je vrlo lako prepoznao Sarajevo”, rekao je Karan.

Muzika iscjeljuje

Goran je jedna od onih osoba koja obožava putovanja, a njegova omiljena destinacija je egzotična Indija u kojoj, kako kaže, uvijek pronađe mir i uvijek pronađe sebe.

“Baš sam nedavno svoj godišnji odmor iskoristio da odem u Indiju. Ja obično na godišnji odmor idem kada niko ne ide. U decembru. Osoba sam koja je putovala svuda po svijetu, ali u Indiju odlazim iz svojih razloga, jer mi daje dobru perspektivu o mjestu u kojem živim i radim. Daje mi sliku o tome šta treba i kako treba dalje i na neki način mi je dovoljno egzotično da mi bude nesvakidašnje, a dovoljno mi je prisno da mi bude srcu blizu”, obrazlaže Goran opčinjenost ovom zemljom.

Foto: M.O./Klix.ba

Foto: M.O./Klix.ba

Putovanja su Goranova velika ljubav, ali to nije ništa u usporedbi s onim što mu znači muzika. Iako je nekoliko puta mijenjao svoj autorski rukopis, od pjevača rock muzike, mjuzikala, dalmatinskih pjesama, publika je na sreću uvijek prihvatala sve njegove pjesme.

“Muzika sama po sebi iscjeljuje. Muzika postoji za svaku priliku, za radost, tugu, bol, loše raspoloženje. Muzika je lijepo uobličeno emocionalno stanje osobe koja je stvara. Samo zamislite život bez muzike. To nije život, to je robija”, kaže Goran i dodaje kako muzika može zacijeliti sve pa i slomljeno srce.

“Muzika može ljubavnoj boli dati ljepši smisao i ljepši oblik. Kada pišem stihove, najljepši stih napišem tamo gdje me najviše boli, a boli te tamo gdje ti je najviše stalo. I onda se zapitaš da li želiš da se izliječiš. To što voliš čini te neranjivim, jer ko tebi šta može kada nekog voliš”, rekao je Goran.

U toku svoje tridesetogodišnje karijere Goran je napisao mnogo pjesama, kako za sebe tako i za svoje kolege.

“Ne postoji pjesma koja mi je najdraža, zato što je svaka misao i svaka pjesma koju sam radio u tom trenutku zato što sam stvarno bio zaljubljen u nju. Iza svake pjesme koju sam napisao stojim i za mene muzika znači najljepši život koji se može provesti na ovom privremenom mjestu gdje svi traže sigurnost i stalnost, a koje u suštini nema”, rekao je Goran.

Ljubav je naša ostavština

Do sada je objavio sedam solističkih albuma, a svoj posljednji album “Glas juga” objavio je nakon pet godina pauze. No, iako nije objavljivao albume, Goran kaže da je tih pet godina za njega bilo veoma plodonosno.

“Za vrijeme tih pet godina izašlo je 25 pjesama. Mi smo napravili mjuzikl ‘Naša bila štorija’ i nastupali smo svuda po regionu. To je bio vrlo složen zadatak, jer mjuzikl, koliko god izgledao lepršav i lagan za svariti, na akademijama dramskih umjetnosti predaju kao jednu od najsloženijih scenskih formi, jer uključuje pokret, koreografiju, muziku, glumu, svjetlo, sve elemente scenske umjetnosti”, rekao je Karan.

Foto: M.O./Klix.ba

Foto: M.O./Klix.ba

Ono na čemu Goran Karan trenutno radi jeste projekt “Ljubav je naša ostavština” koji će naša publika imati priliku vidjeti u šestom mjesecu.

“Ovdašnja publika će to moći vidjeti na Ravnama u Visokom. To je jedno predivno mjesto koje zvuči kao oksimoron. Doktor Semir Osmanagić i ja smo davno imali priliku otvoriti zabavni arheološki park. U tom kraju ljudi su vrlo otvoreni i iskreni. Dogodine ćemo u šestom mjesecu na solisticij održati taj projekt u kojem će biti sviranja, pjevanja, ali i mnogo dobre energije”, rekao je na kraju razgovora Goran Karan.

b_181227148.jpgv1

Stres trudnice mnogo utječe na djetetovo zdravlje nakon rođenja

b_181226065.jpgv1

Goran Karan: Sarajevo, baš kao ni Split, ne trpi nikakvo samoveličanje