Facebook testira opciju "downvote" za otkrivanje uvredljivih komentara

b_180209018.jpgv1
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kompanija Facebook započela je tesitranje nove opcije “downvote” koja će se pojavljivati pored opcija “like” i “reply” prilikom komentarisanja postova. “Downvote”, koji podjeća na “dislike” korisnici će moći upotrebljavati za davanje negativnih ocjena komentarima koji im se ne sviđaju.
Iz popularne društvene mreže potvrdili su svjetskim medijima kako rade testiranja “downvote” opcije, ali glasnogovornik Facebooka kaže kako je njihov cilj da to bude metoda uklanjanja negativnih i ružnih komentara na javnim postovima.

Korisniku koji klikne na “downvote” opciju bit će sakriven komentar kojem je dao negativnu ocjenu. Potom će ih Facebook upitati da li je taj komentar bio uvredljiv, zbunjujući ili nepovezan s temom.

“Ne testiramo ‘dislike’ opciju. Istražujemo način na koji nam korisnici mogu dati povratnu informaciju o komentarima na javnim postovima. Ova opcija trenutno je dostupna malom broju ljudi u Americi”, kazao je glasnogovornik Facebooka.

Generalni direktor Facebooka Mark Zuckerberg obećao je ove godine ulagati velike napore u preusmjeravanje načina na koji njegova kompanija daje prioritete postovima. Stoga ćete na popularnoj društvenoj mreži sve češće viđati postove svojih prijatelja i porodice umjesto objava organizacija, firmi i medija.

Pružajući korisnicima mogućnost da utječu na javno ponašanje na internetu, što je odnedavno uveo i Reddit, Facebook će imati bolji uvid u teme i diskusije koje zanimaju ljude. Društvena mreža na ovaj način želi podstaknuti značajne interakcije te zaobići javna vrijeđanja, baš kao što trenutno skreće pažnju korisnicima na lažne vijesti.

b_180209038.jpgv2

Večera za Valentinovo u kultnom sarajevskom LibertAs

b_180209018.jpgv1

Facebook testira opciju "downvote" za otkrivanje uvredljivih komentara