Džaferović: HDZ treba biti dio parlamentarne većine

b_181120109.jpgv1
Foto: I.Š./Klix.ba
Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović komentarisao je formiranje vlasti u BiH poručujući kako izborni rezultati govore da HDZ BiH treba biti, odnosno da će biti dio parlamentarne većine.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

On je rekao da bi konstituirajuća sjednica Parlamentarne skupštine BiH trebala biti održana do 7. decembra 2018. godine jer je riječ o zakonskom roku.

“Do tada bi trebalo napraviti stabilnu parlamentarnu većinu kako bi se moglo izabrati i novo rukovodstvo Parlamentarne skupštine BiH. Ne znam kada će se to dogoditi. Razgovori političkih stranaka su u toku. Jedino mogu reći da je moj želja da se što prije uspostavi stabilna programska većina od politički stranaka koje imaju kapacitet da obavljaju vlast na svim nivoima”, kazao je Džaferović.

Istakao je da takve političke stranke postoje, odnosno da su to stranke koje su dobile najveće povjerenje građana.

“Vlast u BiH formira se i na osnovu unutrašnje strukture i ustavne pozicije konstitutivnih naroda. To se mora ispoštovati. Kada se uzme to u obzir i poziciju HDZ-a kroz domove naroda onda se može zaključiti da HDZ treba biti i da će biti dio parlamentarne većine. Tu nema nikakve dileme”, kazao je Džaferović.

Džaferović je komentarišući položaj naroda u BiH kazao da postoje mehanizmi kojima je moguće štititi vitalne interese svih naroda, a to su mehanizmi koji postoje u domovima naroda.

“Sve drugo vodi i ne tiče se ravnopravnosti. To može spadati u sferu neke vrste dominacije jedne političke stranke na kompletnu strukturu u Federaciji BiH i države. Ja sam za istinsku ravnopravnost naroda, ali nisam za to da se pod velom takve borbe traže rješenja koja bi neke političke stranke zauvijek ostavljali na vlasti”; kazao je Džaferović.

Na pitanje da prokomentariše izjavu Dodika da Bošnjaci ne trebaju praviti grešku kakvu su napravili Srbi u Jugoslaviji, Džaferović je odgovorio da su to neuporedive situacije.

“To je mantra koja se pokušava nametnuti da bi se samo nešto kazali. To nema veze s istinom. Ne postoji nijedan element na kojem bi se mogle komparirati te dvije situacije. Mi se borimo za državu BiH u kojoj će svaki pojedinac biti ravnopravan”, kazao je Džaferović.

Što se tiče implementacije odluke Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića, Džaferović je rekao da se pogrešno interpretira odluka Ustavnog suda BiH.

“Postoji Ustav FBiH i tu normu iz ustava mi treba da uključimo u Izborni zakon BiH. Koje je to pitanje od vitalnog nacionalnog interesa, a na kojem neko može preglasati predstavnike Hrvata? Nema ga. Postoje mehanizmi da se to ne dogodi”, rekao je Džaferović.

Podvukao je da put BiH nije u dodatnim etnički ili teritorijalnim podjelama već put u Evropsku uniju i NATO savez.

b_181120081.jpgv1

Džaferović: Ljudi u BiH su umorni od beskorisnih prepirki, vlast treba što prije formirati

b_181120109.jpgv1

Džaferović: HDZ treba biti dio parlamentarne većine