Dvije osobe uhapšene u Sarajevu zbog utjecanja na volju birača tokom izbora

b_181012051.jpgv1
Sarajevska policija uhapsila je dvije osobe zbog sumnje da su utjecali na izborni proces. Oni se terete da su počinili krivično djelo Krivičnog zakona BiH.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Kako je za Klix.ba rečeno u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, policijski službenici Sektora kriminalističke policije MUP KS uhapsili osobe inicijala O.A. (1995.) i S.H. (1993), obojica nastanjeni u Sarajevu, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 151. Krivičnog zakona BiH “Povreda slobode opredjeljenja birača”.

U članu 151. KZ BiH navedeno je da ko silom, ozbiljnom prijetnjom, prinudom, podmićivanjem ili korišćenjem njegovog teškog ekonomskog stanja ili na drugi protupravan način utječe na birača u Bosni i Hercegovini da na izborima za institucije BiH ili prilikom glasanja o opozivu ili na referendumu, glasa za ili protiv pojedine liste, pojedinog kandidata, odnosno da glasa za ili protiv opoziva, za ili protiv prijedloga o kome se odlučuje referendumom, ili da uopće ne
glasa, kaznit će se novčanom kaznom i kaznom zatvora do tri godine.

Dalje se navodi da ako član biračkog odbora ili druga osoba koja učini krivično djelo iz stava 1. ovog člana u vršenju povjerene joj dužnosti u vezi s izborima, glasanjem ili referendumom, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Nakon kriminalističke obrade S.H. je predat u nadležnost Tužilaštva KS, a O.A. je pušten iz policijskih prostorija.

b_181012049.jpgv1

Odrađena vaganja za FFC 31: Sve je spremno za "Noć šampiona" u Las Vegasu

b_181012051.jpgv1

Dvije osobe uhapšene u Sarajevu zbog utjecanja na volju birača tokom izbora