Dino Šaran: Previše je trasha koji prevazilazi okvire komercijalne zabave i postaje umjetnost

b_181231028.jpgv1
Dino Šaran (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Iza sarajevske grupe Letu štuke je uspješna godina koju su obilježile brojne svirke, uspješna ljetna turneja i novi album “Topla voda”. Na sceni su od 1986. godine, a Dino Šaran, tekstopisac i frontmen ove grupe, sve ove godine ostao je dosljedan sebi i kvalitetnoj muzici.
Singlovima “Bože zdravlja”, “Supermarket” i “Bočice” najavili su novi, četvrti album “Topla voda” na kojem su radili nekoliko godina.

“Znamo da je ‘topla voda’ sinonim za naglašavanje očiglednog, već viđenog. Tehnologija nam je, između ostalog, omogućila i znanja koja sami ne posjedujemo. Ta znanja uglavnom površno prisvajamo te ih knjižimo kao vlastite misli i distribuiramo nazad u eter iz kojeg su došle. O tome govori naslovna pjesma”, rekao nam je Dino Šaran frontmen grupe Letu štuke.

Odlične reakcije kritike i publike

Novi album donosi standardne ‘Letu štuke pjesme’, ali i novi štih kojim su publici ponudili dosad neviđeno. Društveni angažman, socijalne teme i ljubav i dalje dominiraju u tekstovima Dine Šarana, jednog od najboljih i nacjenjenijih tekstopisaca u regiji, a reakcije publike i kritike su i više nego odlične.

“Na početku je bilo malo zabune zbog žanrovske šarolikosti, ali otkako je album vani, puzzle se slažu. Život je nepresušni izvor inspiracije. U BiH ili bilo gdje drugo”, rekao je Dino.

U pjesmi “Zemlja gori”, kojom su opjevali goruće probleme BiH i pobudili interes širom regije, udružili su snage s bendom Dubioza kolektiv.

“Živimo u duboko korumpiranom društvu punom kriminala. To društvo smo svi mi. Ja se nisam pretvorio ni u čije očekivanje, osim svoje prema sebi. Ne znam za druge. Važna je borba kroz život, ali je još važnije za šta se boriš – za grobno mjesto ili za budućnost svoje djece. Bez drastičnog rasta kolektivne svijesti i savjesti neće i ne može biti promjena, osim nagore”, pojasnio je.

Glasno progovaraju o gorućim problemima u društvu

Letu štuke nedavno su objavile i djelimičnu obradu pjesme “Klinac u getu” koju je preminuli Banjalučanin David Dragičević napisao kada je imao 16 godina. Nakon njegove smrti ova pjesma je postala himna pokreta i grupe #pravdazaDavida, a na ovaj način sarajevski bend pružio je podršku borbi za istinu i pravdu.

“Ne znam za druge i nije moje da sudim ni o čijim motivima za ovo ili ono. Moj motiv je motiv roditelja i ljudskog bića. Te porodice proživljavaju golgotu i trebamo biti uz njih. U što većem broju. Mirno i dostojanstveno kao i dosad”, poručio je.

Nerijetko javne ličnosti glasno progovaraju o gorućim problemima u društvu, a na pitanje kakve promjene mogu napraviti angažovanim radom, Šaran nam kaže da umjetnost mijenja individualca, ali ne i masu.

“Previše je trasha okolo i on prevazilazi okvire komercijalne zabave. Postaje umjetnost. Uvodi masovni ukus u neku dosad nepoznatu sferu zasićenja. Fake art osvaja tron i sve se vraća na fabričke postavke. Tako mi se čini”, rekao je.

Činjenica je da njihove poruke stižu do velikog broja građana, ali nažalost ne i do onih koji imaju moć da naprave neophodne promjene u bh. društvu koje izgleda kao da je potonulo u apatiju.

“Apatija je kod nekog prisutna zbog nemogućnosti da bude ono što nije, a kod nekog zbog nemogućnosti da bude ono što jeste”, rekao je.

U posljednje vrijeme Dino Šaran aktivan je na društvenim mrežama. Taman koliko treba, kaže nam dodajući uz smijeh da je nekad ipak i previše prisutan. Iako ne voli govoriti o privatnom životu, rekao nam je kako misli da je dobar i odan otac.

U najavi koncert u rodnom Sarajevu

U sklopu koncertne promocije albuma “Topla voda” grupa Letu štuke je u proteklom periodu nastupila u Zagrebu, Ljubljani i Beogradu, a u prvoj polovini 2019. godine koncertom će obradovati i građane glavnog grada BiH.

“Sigurno će to biti prevažan događaj za nas, zato smo sarajevski koncert odmakli od ostalih. U rodnom Sarajevu sviramo novi album i mnoštvo starih stvari. Bit će dernek sto posto”, najavio je Šaran.

Na kraju razgovora rekao nam je kako u narednom periodu slijede svirke, novi singlovi pa opet svirke. Do novog albuma.

b_190102079.jpgv1

Draško Stanivuković pušten da se brani sa slobode pa najavio tužbe protiv policije

b_181231028.jpgv1

Dino Šaran: Previše je trasha koji prevazilazi okvire komercijalne zabave i postaje umjetnost