Crnadak u Kuvajtu: Represija sama ne može zaustaviti širenje opasnih ideologija

b_180213052.jpgv1

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak učestvuje danas, na poziv zamjenika premijera i ministra vanjskih poslova Države Kuvajt Sheikh Sabah Khalid Al-Hamad Al-Sabah, na Ministarskom sastanku Globalne koalicije za borbu protiv IDIL-a, koji se održava u Kuvajtu.
Ministarski sastanak u Kuvajtu je otvoren govorima kuvajtskog ministra vanjskih poslova Sheikh Sabah Khalid Al-Hamad Al-Sabah i državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Rexa Tillersona.

Prije početka Ministarskog sastanka, ministar Crnadak susreo se sa državnim sekretarom SAD-a Rexom Tillersonom.

Prije obraćanja učesnika Ministarskog sastanka prezentovan je najnoviji izvještaj o situaciji na terenu i vojnim uspjesima Koalicije protiv IDIL-a u posljednjih godinu dana na teritoriji Sirije i Iraka.

Tokom svog obraćanja, ministar Crnadak obavijestio je učesnike da BiH ostaje snažno opredijeljena da bude dio globalne borbe protiv terorizma. On je naglasio da će BiH nastaviti da podržava Koaliciju u diplomatskom i političkom smislu, ali i, u skladu sa svojim mogućnostima, u formi materijalne pomoći, nakon dosadašnjih donacija od ukupno oko 1100 tona municije za iračku vojsku.

Ministar Crnadak je predstavio i dosadašnje zakonodavne aktivnosti BiH na polju sprečavanja odlaska na strana ratišta, strategije za prevenciju i borbu protiv terorizma i onemogućavanja finansiranja terorističkih aktivnosti.

Na kraju govora, pozivajući na stalnu potrebu poboljšanja saradnje između zemalja Koalicije, ministar Crnadak je naveo da represija sama ne može zaustaviti širenje opasnih ideologija, već da je uporedo potrebno raditi na smanjenju siromaštva, poboljšanju obrazovanja, kao i kontinuirano raditi na jačanju saradnje u vezi političkih, ekonomskih i bezbjednosnih pitanja, koji su ključni pokazatelji koji govore o spremnosti društva za borbu protiv radikalizma i terorizma.

Na Ministarskom sastanku su učestvovali predstavnici 68 zemalja, te predstavnici EU, NATO-a i INTERPOL-a.

b_180213031.jpg

Bijeljina: Žena teško povrijeđena u saobraćajnoj nesreći

b_180213052.jpgv1

Crnadak u Kuvajtu: Represija sama ne može zaustaviti širenje opasnih ideologija