Crnadak o uvođenju taksi: Revanšistička odluka Kosova zbog neulaska u Interpol

b_181121123.jpgv1
Foto: K. S./Klix.ba
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak za Klix.ba je kazao kako je odluka Kosova da uvede takse od 100 posto na proizvode iz BiH potpuno besmislena i revanšistička odluka koja je rezultat jučerašnjeg neuspjeha Kosova da uđe u Interpol.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

“BiH to nije zaslužila jer smo se mi ponašali principijelno kako smo to godinama radili odnosno glasali za članstvo u onim organizacijama koje su definisane briselskim razgovorima Beograda i Prištine i drugim za koji je saglasan Beograd. To je tako već godinama”, kazao je Crnadak.

On poručuje da je ovo bezobrazna odluka Kosova.

“Radi se o direktnom neprijateljskom aktu. Kada nekome uvedete taksu od 10 posto, to može imati ekonomsku logiku, ali taksa od 100 posto je poruka da vam je neko s druge strane neko s kim ne želite sarađivati”, smatra ministar vanjskih poslova BiH.

Crnadak je istakao da će mjera Kosova imati brojne posljedice, ali da je u ovom trenutku najvažnije čuti stav Evropske unije.

“Nadam se da će stav EU biti jasan, jer čista verbalna osuda neće biti dovoljna. “, mišljenja je naš sagovornik.

Na pitanje koji će biti naredni koraci BiH i da li se mogu očekivati kontramjere, Crnadak ističe da će lično staviti ovo pitanje kao tačku dnevnog reda na sastanku ministara vanjskih poslova regiona u Crnoj Gori 29. novembra.

“Vidjet ćemo se kako će se prema ovome odnositi ostalje zemlje u regioni u EU. Do tada ćemo mi unutar BiH vidjeti kakve će biti naredne reakcije”, zaključio je Crnadak.

Vlada Kosova uvela je novu carinu od 100 posto na proizvode iz Bosne i Hercegovine i Srbije, a u cilju jačanja domaće proizvodnje, ekonomije i kosovske državnosti. Odluka je uslijedila nakon prijedloga ministra trgovine Endrita Ssalje, koji je istovremeno pozvao domaće proizvođače da se fokusiraju na kvalitet, a od trgovaca zatražio da istražuju nova tržišta za saradnju.

b_181121094.jpgv1

Kasim Kamenica novi trener rukometaša Vogošće

b_181121123.jpgv1

Crnadak o uvođenju taksi: Revanšistička odluka Kosova zbog neulaska u Interpol