Crnadak i Cvijanović na skupu "Strateški dijalog za Zapadni Balkan" u Sofiji

1526568570_b_180517114.jpg
Foto: RTRS
Ministar vanjskih poslova BiH i premijerka Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović učestvuju u Sofiji na skupu “Strateški dijalog za Zapadni Balkan” u organizaciji Svjetskog ekonomskog foruma u okviru Samita EU – Zapadni Balkan.
Skup je otvorio premijer Bugarske Bojko Borisov, a među učesnicima su premijerka Srbije Ana Brnabić, austrijski premijer Sebastian Kurz, crnogorski premijer Duško Marković, te visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini.

Predstavnici institucija EU se nadaju se da evropska perspektiva ostaje geostrateški izbor Zapadnog Balkana, prenosi RTRS.

Kako se navodi, EU želi da pokaže da sada i ona brine o socijalno-ekonomskom razvoju regiona i da će cilj samita biti povezivanje investicijama u infrastrukturu Zapadnog Balkana.

Na skupu će se, između ostalog, razgovarati o mogućnostima unapređenja javno-privatnog partnerstva, jačanju investicija u regionu te transportnoj povezanosti.

Ministar Crnadak također će učestvovati 18. maja na Konferenciji Bečkog ekonomskog foruma – Sofijski razgovori 2018: “Politika susreće ekonomiju”.

Cilj skupa, koji je zvanični dio Samita EU – Zapadni Balkan, je da učesnici razmjene iskustva i doprinesu boljoj regionalnoj saradnji, posebno u oblasti regionalne ekonomije. Bečki ekonomski forum ovim samitom želi da izgradi most između bugarskog i austrijskog predsjedavanja EU, koje će se dogoditi u drugoj polovini 2018. godine.

1526562441_b_180517092.jpg

Džaferović: OSA nije i ne treba da bude pod nadzorom nijedne političke stranke

1526568570_b_180517114.jpg

Crnadak i Cvijanović na skupu "Strateški dijalog za Zapadni Balkan" u Sofiji