Axios: Amerika blokira prodaju izraelskih F-16 Hrvatskoj

b_181206138.jpgv1
Foto: EPA-EFE
Sjedinjene Američke Države blokiraju prodaju 12 izraelskih aviona Hrvatskoj, tvrdi portal Axios pozivajući se na izraelske dužnosnike.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Riječ je o 12 F-16 aviona iz osamdesetih godina čiji je proizvođač SAD, a na kojima su Izraelci tokom godina napravili brojne promjene. Za prodaju Izraelcima treba dopuštenje SAD-a, ali je Trumpova administracija, kako piše spomenuti portal, prodaju blokirala, prenosi Index.hr.

“Ovo je rijetko odstupanje nakon dvije godine iznimno bliskih odnosa SAD-a i Trumpove administracije, posebno kad je riječ o vojsci i obrani”, piše novinar Barack Ravid.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u razgovoru s državnim sekretarom Mikeom Pompeom tokom susreta u ponedjeljak u Briselu upozorio je na ovaj problem. Pompeo je, kako tvrde izraelski dužnosnici, kazao kako on nije bio protiv prodaje, ali je ministar obrane James Mattis sve blokirao.

Netanyahu je u martu objavio da je sporazum postignut, ali SAD im je prodaju trebao potvrditi do čega, kako se čini, neće doći.

Izraelski dužnosnici prije tri sedmice su, piše novinar, počeli dobivati signale iz Amerike da bi cijela priča oko prodaje mogla pasti u vodu. Ljudi iz Trumpove administracije su, kako piše novinar, bili ljutiti jer su Izraelci nadograđivali avione, a time su privukli Hrvatsku da se odluči za Izraelovu umjesto za SAD-ovu ponudu.
Nadalje, Amerikanci tvrde da Izrael nema pravo prodavati avione, posebno ako u tenderu sudjeluje i SAD.

State Department i Pentagon još nisu ništa komentirali, piše Axios.

b_181206135.jpgv1

U2 na vrhu Forbesove liste najplaćenijih muzičara, prate ga Coldplay i Ed Sheeran

b_181206138.jpgv1

Axios: Amerika blokira prodaju izraelskih F-16 Hrvatskoj