Apple planira plasirati tri Maca s vlastitim koprocesorima

b_180130038.jpgv1
Foto: EPA-EFE
Kompanija Apple planira do kraja godine na tržište plasirati nova tri Maca koji će koristiti kompanijine koprocesore.
Apple od ranije proizvodi posebne procesore za svoje mobitele, tablete i male prijenosne uređaje, ali ovo će biti prvi put da kompanija ugrađuje vlastite procesore u svoj Mac. Sve je počelo 2016. godine kada se pojavio MacBook Pro s Touch Barom koji je imao čip korišten za funkcionisanje Touch Bara i Touch ID-ja. Međutim, prošlog mjeseca je Apple svoj čip ugradio u iMac Pro koji je zadužen za zvuk, kameru i enkripciju.

Apple je povećao korištenje vlastitih procesora, a to nagovještava velike stvari kada je riječ o budućim modelima Maca. To pokazuje manju potrebu da Apple čeka druge kompanije za poboljšanja te mu omogučava još dublju integraciju hardvera i softvera. Možda i najvažnija stvar ovdje je to da se Apple približava korištenju vlastitog čipa kao core procesora u Macu.

Apple je na iPhoneu i iPadu pokazao da može napraviti procesore koji su znatno bolji od onih koje imaju rivali. Međutim, postoji još mnogo prepreka koje sprečavaju Apple da Intelove procesore u Macu zamijeni vlastitim, tako da se to vjerovatno neće dogoditi baš brzo, ali je definitivno neizbježno.

b_180130025.jpgv1

Koncert Laibacha u sarajevskom Domu mladih 29. marta

b_180130038.jpgv1

Apple planira plasirati tri Maca s vlastitim koprocesorima