Američki analitičar: Dobro je da su se demokrati vratili, ali Trumpu se neće ništa desiti

b_181107069.jpgv1
Foto: EPA-EFE
Kurt Bassuener, američki politički analitičar i jedan od osnivača Vijeća za demokratizaciju politike, prokomentirao je u razgovoru za Klix.ba rezultate izbora u SAD-u, odnosno kraj dvodomne vladavine republikanaca u Kongresu.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

On navodi da će pobjeda demokrata u Zastupničkom domu doprinijeti da mogu istražiti ili vršiti nadzor nad onim što je Republikanska stranka odbila raditi, a tiče se navoda o malverzacijama ljudi u vlasti.

On kaže da bi se rezultati izbora u SAD-u mogli posmatrati kao prava prijetnja Donaldu Trumpu. No, za njega nije realno da će se ići se nekim ozbiljnim optužbama prema Trumpu, uzme li se u obzir snaga republikanaca u Senatu.

“Ako mogu postaviti paralelu sa BiH. Moram reći da sam u BiH proveo više do 20 godina radeći na balkanskim pitanjima koja mogu biti dobar trening za sadašnju američku politiku u smislu nekih “inat pravila”. Tako je u Americi u političke svrhe administracija zloupotrijebila popis stanovništva, tako da se nadam da će to Kongres uzeti u razmatranje”, kazao je Bassuener.

On je rekao da i dalje ostaje činjenica da su SAD u velikoj mjeri pod kontrolom Republikanske stranke, te da se može očekivati da se kao politički instrument i dalje koristi tzv. ukidanje birača

Govoreći o budućoj politici američke Vlade prema BiH, on je rekao da se o svemu i dalje pita Trumpova administracija.

“Ali postoji nekoliko faktora koji možda daju neku nadu. Prvi je predsjedavajući Odbora za vanjske poslove Zastupničkog doma, a veerovatno će to biti Eliott Engel koji je bio dugogodiprotiv particije, što je dobro za BiH”, smatra Bassauner.

On navodi da je od ova dva doma, Senat je pokazao više opreza i nametnuo je više ograničenja Trumpovoj politici, naprimjer sankcije Rusije.

“To bi se moglo malo promjeniti novim prilivom izabranih koji podržavaju Trumpa poput Randa Paula. Ali pretpostavljam da će i dalje biti veći skepticizam prema radikalnijim Trumpovim kršenjima sa stalnom dvostranskom politikom prema regionu nego što je to bilo pod vodstvom republikanaca”, kazao je Bassuener.

Prokomentirao je i pozive Milorada Dodika Srbima koji žive u SAD-u, da glasaju za republikance i Trumpa.

“Dodikov poziv američkim Srbima? Nije šok, ali je i dalje svojevrstan bezobrazluk. Dodik se naziva kao srpskim plemenskim liderom na Balkanu. I ne stidi se zbog njegovog secesionističke politike, politike srpskog jedinstva. Etnonacionalisti se međusobno razumiju, a i imamo ih u Bijeloj kući. Ja Trumpa nazivam našim prvi balkanski predsjednikom sa razlogom. Mi poznajemo ovaj operativni sistem. Ja ipak sumnajm da su Srbi koji žive u SAD uopće bili svjesni ovog poziva”, kazao je naš sagovornik.

1541587913_b_181107056.jpg

Ljajić: Odluku Prištine o povećanju poreza Srbiji i BiH mora biti suspendovana

b_181107069.jpgv1

Američki analitičar: Dobro je da su se demokrati vratili, ali Trumpu se neće ništa desiti